Ετοιμάζονται ελιές ξιδάτες - πολύ ωραία κατατοπιστική συνταγή
Connect with us

Συνταγές

Ετοιμάζονται ελιές ξιδάτες – πολύ ωραία κατατοπιστική συνταγή

Published

on

312987789 1153853542184328 4204482385103912685 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε 2 φορές της βάζουμε σε νερό με μία φούχτα αλάτι Αλλάζουμε νερό της πρώτες 3 μέρες Μετά της αφήνουμε στο ίδιο νερό με αλάτι

Επάνω θα κάνουν μία κρουστα μην την πειράξετε Γύρω στις 15 μέρες δοκιμάζουμε εάν θέλουν κι άλλο της αφήνουμε Ανάλογα πόσο πικρές η γλυκές της θέλουμε

Όταν είναι έτοιμες πλένουμε καλά στραγγίζουμε και ρίχνουμε αλάτι χοντρό Ανάλογα την ποσότητα που έχουμε

Αφήνουμε 3-4 ώρες Μετά ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2 ώρες Τέλος ρίχνουμε νερό να γίνει άρμη

Τις βάζουμε στο βάζο και ρίχνουμε επάνω λάδι για να μην μουχλιασουν

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Μερικές παραλλαγές από φίλους των Χρυσών Συνταγών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

Κορνιαχτού Μ.: Βάζουμε τις ελιές και αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για δέκα – δώδεκα μέρες, ανάλογα πόσο μεγάλες είναι και πόσο πικρές τις θέλουμε… Όταν έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα κάνουμε την άλμη. Εγώ κάνω με το αυγό, βάζω αλάτι σε μπόλικο νερό, ώσπου να καλύπτει καλά τις ελιές και όταν φθάσει στην επιφάνεια το αυγό είναι έτοιμη η άλμη. Βάζω μέσα τις ελιές και από πάνω λάδι… όταν θέλω ξιδάτες βγάζω και βάζω σε ένα μικρό βάζω ελιές με ξίδι σε δυο μέρες έχουν γίνει ξιδάτες…

Zamira H.: Εγώ στους Καλαμών δεν τούς ρίχνω καθόλου το νερό. Τα πλένω πολύ καλά και σε 10 κιλά ελιές ρίχνω 1 κιλό χοντρό αλάτι. Τρώμε 2 χρόνια και δεν χαλάνε.

Olga T. : Τις ελιές αν ξέρεις να της φτιάξεις κρατάνε και τρία χρόνια. Τις πράσινες τις βάζεις για 10 μέρες στο νερό, το οποίο το αλλάζεις τακτικά και μετά μισό λάδι-μισό ξύδι, αλάτι, ρίγανη, κομμένα λεμόνια, σκόρδα κι ότι άλλο θέλεις. Στο νερό βάζε κι αλάτι και καλή όρεξη!

Νικολάου Ε. : Δύο βερσιόν η μία για γρήγορη. Για 5 κιλά Αμφίσσης  χαράζουμε τις ελιές και καθημερινά για μια εβδομάδα αλλάζουμε νερό. Την έβδομη μέρα δοκιμάζουμε και αν μας αρέσει ο βαθμός ξεπικρισματος, (εμείς τις προτιμούμε με ελαφριά πικράδα) αλλάζουμε νερό προσθέτοντας 5 κουταλιές σούπας αλάτι χοντρό, μια κουταλιά σούπας ξινόσκόνη και μισό νεροπότηρο ξύδι και καλύπτουμε με εμφιαλωμένο νερό. Αφήνουμε για τρεις μέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε να τρώμε.

Η δεύτερη συνταγή επίσης πολύ απλή γεμίζουμε λίτρα ή βάζα δίκιλα (εγώ γεμίζω βάζα γιατί οι Αμφίσσης δεν περνάνε απτό στόμιο μπουκαλιού) με καλοπλυμμένες ελιές αχάραχτες, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό, ένα κουταλάκι γλυκού ξινόσκόνη, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι σπορέλαιο στο κάθε βάζο ή μπουκάλι. Συμπληρώνουμε εμφιαλωμένο νερό να γεμίσουν και κλείνουμε το καπάκι. Τα βάζουμε σε σκοτεινό σημείο και τα ξεχνάμε για δύο μήνες. Κρατάνε τραγανές και πεντανόστιμες, μέχρι και για έναν χρόνο.

Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως να τις Φτιάξετε Μόνοι σας στο Σπίτι Παραδοσιακά!

zarwtes elies 1

Υλικά

  • 5 κιλά ελιές (Αµφίσσης)
  • χοντρό αλάτι
  • θρούµπι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

1. Σε απλωτό καλάθι (κοφίνι) ή σε μεγάλο σουρωτήρι τοποθετούμε λίγες λίγες και σε στρώσεις τις μαύρες ελιές, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χοντρό αλάτι, θρούμπι και ρίγανη.

2. Βάζουμε κάτω από το καλάθι ή το σουρωτήρι μία λεκάνη για να στάζουν τα υγρά και τοποθετούμε το καλάθι σε δροσερό μέρος. Δύο φορές την ημέρα κουνάμε τις ελιές, ώστε να έρχονται οι πάνω, κάτω. Σε 10 μέρες θα έχουν ζαρώσει.

3. Χαράζουμε μία ελιά και, αν δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της, καταλαβαίνουμε ότι είναι όλες έτοιμες. Τότε τις απλώνουμε σε ένα τσουβάλι ή σε πανί και τις αφήνουμε μία μέρα, να στεγνώσουν καλά.

4. Αν θέλουμε, τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά προκειμένου να στεγνώσουν τελείως. Ύστερα τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη ή σε γυάλες.

ΠΗΓΗ

σαραγλί
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

435896498 1389144831758192 4655891588750340106 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

439437046 3251617555132490 7578937695725241745 n
Συνταγές5 λεπτά ago

Δε δοκίμασeς ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή με τις νηστείες!!

435218764 1635456506991561 5913920348574967672 n
Συνταγές2 ώρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

439416638 7519057131508959 8223800686875449440 n
Συνταγές4 ώρες ago

Ελάτε να σκαρώσουμε μια καρυδόπιτα

439021950 7529480180466654 3622141898990020052 n
Συνταγές6 ώρες ago

Ένας εκλεκτός αλλά και ξεχωριστός μεζές – καβουρμάς πρόβειος

437474608 2154243964910806 6545706789594711595 n
Συνταγές8 ώρες ago

Της τεμπελιάς το φαγητό – γεμιστά, εύκολα και γρήγορα μαγειρεμένα!

438714790 7237025833089437 6060064589893641038 n
Συνταγές22 ώρες ago

Τα Λαζαράκια επιστρέφουν – Εύκολη, πασχαλινή συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα

439073969 3674928342779989 7568613162641439686 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Για το μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου – φράουλενιο και σοκολατένιο χωρίς τύψεις..

438738358 1937675550027888 6652138136831378192 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ένα υπέροχο λικέρ μανταρίνι γεμάτο αρώματα

437485287 3844840752405597 7848578415292513627 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

439412260 2173458726329924 7040433251344692365 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

437147825 1594091638097025 3453869443010212638 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Συνταγές1 ημέρα ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

437134728 3844029375820068 8063487647920977585 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

437482641 1849296675577162 7445314709098113408 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

439498552 405444585606628 6236771211982817526 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

437952802 2416781058533023 5884811729246059869 n
Συνταγές3 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

438733241 3693967954179647 7638255007803878779 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

tyropitakia
Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439857933 3280728715563048 5498528645775038837 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

439611648 3785576321689778 3267787923707676217 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

438868995 3639685532945854 6941169673874439501 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

438891291 1804460933407593 4372379981827173913 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

439856936 1473086820311595 8192753637100721468 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437147840 3842896945933311 2534046354823818641 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

439312656 1654658838608764 6388785738918875790 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.. και του χρόνου να είστε καλά!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439200383 3125054090958854 3975151097288704050 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν παχαίνει.. ομορφαίνει! Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φουλ στην πρωτείνη