Συνταγές
Πρασόπιτα – Καταπληκτική πίτα, με ωραίο τραγανό χειροποίητο φύλλο και νοστιμότατη
Η συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
-2,5 φλ. αλεύρι
-2 κτσ. λάδι
-1 κτγ. αλάτι
-1 φλ. περίπου νερό χλιαρό
-200 γρ. φυτική μαργαρίνη λιωμμένη
για την γέμιση
-1 κιλό πράσα
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-1/2 ματσάκι άνηθο
-λάδι, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και σιγά- σιγά το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Μετά το χωρίζουμε στην μέση, παίρνω το ένα μπαλάκι ζύμης, το ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το αλείφουμε με την μαργαρίνη. Το κλείνω σαν φάκελο αλείφοντας το με την μαργαρίνη κάθε φορά.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο μπαλάκι.
Τα βάζουμε μια ώρα στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε και τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μετά σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε το πρώτο φύλλο το ανοίγω και το βάζουμε σε βουτηρομένο ταψάκι, βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε με το άλλο φύλλο.
Την χαράζουμε, ρίχνουμε από επάνω την μαργαρίνη που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Περίπου 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο σας!
Η συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.