Συνταγές
Δοκιμάστε να φτιάξετε μία πρασόπιτα πλούσια σε αρώματα και γεύση
Είναι η πρασόπιτα που φτιάχνω χρόνια και είναι η συνταγή που εμπιστεύομαι τυφλά. Η γέμιση είναι καταπληκτική και το φύλλο κάνει στην κυριολεξία κρατσ! Έλα να την φτιάξουμε μαζί βήμα- βήμα…
Υλικά
Για το Ζυμάρι
2 ποτήρια νερό
Αλεύρι γοχ. όσο πάρει, (περίπου 800 γρ.)
2 κτσ. σπορέλαιο
2 κτσ. ξύδι
2 κτσ. νισεστέ
½ κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
1 δεμάτι πράσα
4 αυγά
½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο γάλα
25 γρ. φρέσκο βούτυρο
Λίγο σπορέλαιο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για το ζυμάρι: Σε ένα σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά μας, (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι το μείγμα μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Κατόπιν, σε αλευρωμένο πάγκο το ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Μετά το μισάωρο, χωρίζουμε την ζύμη στα δύο και ανοίγουμε φύλλα σε μέτριο πάχος.
Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου και το διπλώνουμε να γίνει μπάλα.
Βάζουμε τις μπάλες πάνω σε αλευρωμένο σκεύος και τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το βούτυρο, (περίπου μία ώρα).
Όταν οι μπάλες είναι έτοιμες τις ανοίγουμε σε φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού που θα κάνουμε την πίτα.
Συνεχίζουμε και λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το κάτω φύλλο.
Κόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε στο τηγάνι σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε μέχρι που να χάσουν όλα τα υγρά τους.
Όταν τα πράσα κρυώσουν ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την γέμιση, την απλώνουμε και αν θέλουμε ρίχνουμε και τυρί φέτα, (αν βάλουμε τυρί η γεύση της πίτας θα γίνει πιο όξυνη).
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε. Βάζουμε το άλλο φύλλο, το βουτυρώνουμε καλά και γυρνάμε τα φύλλα για να κάνουμε κόθρο.
Χαράζουμε στο σχήμα που θέλουν να έχουν τα κομμάτια.
Τέλος, ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Ο νικητής στις πίτες το χειμώνα είναι η πρασόπιτα !
Δεν νομίζω να έχεις δοκιμάσει πιο νόστιμη πρασόπιτα. Αξίζει την δοκιμάσεις!