Συνταγές
Πεντανόστιμη πρασόπιτα με πολύ ώραιο τραγανό φύλο!! Καλή σας απολαύση!
Η συνταγή είναι από Snejana Izevkova – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 μεροζ:
για τη ζύμη
450 γρ. αλεύρι Κούλα, 1 αυγό, 2 κτσ. ελαιόλαδο, 1 κτσ. λευκό ξύδι, 1/2 κτγ. αλάτι, 200 ml. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
6 πράσα κομμένα στρογγυλά και 3 κτσ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, 1/2 ματσάκι μάραθο, 1/2 ματσάκι δυόσμο, 1 αυγό και 1 κρόκος αβγού, χτυπήστε με 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι, μαύρο πιπέρι, 250 γρ. Prezident Kormo κομμένο στο kivus , 2 κτσ. μουστάρδα Dijon για το άλειμμα της κάτω κρούστας, 100 γρ. βούτυρο και 50 ml. σπορέλαιο για το άλειμμα των φλοιών.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, τηγανίζουμε το πράσο και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά αφού κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη εκ των οποίων το ένα είναι 2/3 και το άλλο 1/3, ανοίγουμε την κρούστα με διάμετρο 40 εκ. και την αλείφω με βούτυρο, διπλώνω, λαδώνουμε κάθε πτυχή, να είναι φάκελος, τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να επαναλάβουμε το ίδιο με τη μικρότερη ζύμη.
Βγάζουμε την πρώτη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με διάμετρο 40-45 εκ., λαδώνουμε το ταψί, τη βάζουμε στο ταψί, οι άκρες να είναι περίπου 7-8 εκ. από έξω, αλείφουμε τον πάτο με τη μουστάρδα.
Ρίχνουμε τη γέμιση, και στρίβουμε τις άκρες, γιατί έχει υγρά, πρέπει να είναι στη μέση ανοιχτή, με την άλλη κρούστα κάνω ένα δίχτυ από πάνω, αλείφουμε με κρόκο και 2 κουταλιές κρέμα.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά.
Η συνταγή είναι από Snejana Izevkova – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.