Συνταγές
Αυτή τη νόστιμη τυλιχτή πρασόπιτα που πρέπει να τη φτιάξετε! Είναι πλούσια σε υλικά και γεύση
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
650 γρ αλεύρι γοχ
350 mlνερό χλιαρό
1 ½ κτγ αλάτι
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο με σπορέλαιο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ έριξα το αλεύρι, το αλάτι και στη μέση το λάδι, το ξύδι και το νερό.Ζύμωσα 5-10 λεπτά μια ελαστική ζύμη που δεν κόλλαγε στα χέρια.Τη χώρισα σε 8 ίσα κομμάτια (μου βγήκαν 130 γρ το καθένα) και τα δούλεψα λίγο σε μπαλάκια.
Τα ξαναέβαλα στο αλευρωμένο μπολ και τα σκέπασα με μεμβράνη, Άφησα να αποχερίσουν-που έλεγε η μάνα μου- για 1 ώρα.
ΓΕΜΙΣΗ
6 μεγάλα πράσα περίπου 1,7 κιλά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)
1 ½ κτγ αλάτι
Λίγο μαυροπίπερο
200 γρ φέτα χοντροτριμμένη
2 αυγά
ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΦΥΛΛΟΥ 200 ml ελαιόλαδο-σπορέλαιο ανακατεμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έπλυνα καλά τα πράσα σκίζοντάς τα κατά μήκος για να ξεπλυθούν τυχόν χώματα. Κράτησα το τρυφερό τους μέρος και πέταξα το επάνω σκληρό τμήμα τους. Τα έκοψα σε φετάκια 1 εκατοστού.
Σε πλακερό έριξα τα πράσα και 1 φλυτζάνι νερό και άχνισα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 15-20 λεπτά μέχρι να πέσουν πολύ. Τα στράγγισα σε τρυπητό και άφησα καμμιά ώρα να αποβάλουν τα νερά τους.
Στο ίδιο πλακερό σωτάρισα το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γυάλισε πρόσθεσα τα πράσα και τα σωτάρισα ανακατεύοντας ενώ έριχνα και το αλάτι σταδιακά και δοκιμάζοντας.Προσοχή καθώς θα μπει και τυρί που είναι αλμυρό. Στο τέλος η γέμιση δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά.
Άφησα να κρυώσει. Έριξα τη φέτα και ξαναδοκίμασα στο αλάτι. Τελευταία τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και λίγο πιπέρι.
Με το ζυμάρι μου έφτιαξα 8 μπαλάκια. Κάθε ένα το αλεύρωνα με κορν φλάουρ και το περνούσα από τη μηχανή φύλλου, πρώτα 3 φορές από το 1 και στη συνέχεια 1 φορά από κάθε βαθμίδα μέχρι το 7. Και στο 6 ήταν αποδεκτό αλλά στο 7 ακόμη πιό λεπτό.
Έβγαινε ένα μακρόστενο φύλλο που το έκοβα στη μέση και ένωνα 2 κομμάτια, το ένα να πανωτίζει λίγο στο άλλο βρέχοντας την ένωση με ένα πινελάκι με νερό.
Μετά έβαζα γέμιση κατά μήκος, περίπου σαν σωληνάριο οδοντόπαστας, λάδωνα, τύλιγα και μετέφερα στο λαδωμένο ταψί του φούρνου.
Λάδωσα από πάνω και τρύπησα με βελόνα σε διάφορα σημεία το φύλλο για να μη φουσκώσει και επίσης το ράντισα με λίγο νερό.
Έψησα στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις 55 λεπτά έως 1 ώρα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.