Συνταγές
Πεντανόστιμα Ντολμαδάκια – Γιαπράκια …. της Καίτη Νίνου – Χατζηζαχαρία
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία – “Pastry Designs Group”
Υλικά :
100 τρυφερά αμπελόφυλλα
2, 5 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 λεμόνια (το χυμό τους)
αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα, θέλουν ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά, σε βραστό, αλατισμένο νερό.
Αν έχω αμπελόφυλλα σε άλμη ή κατεψυγμένα τα ξεπλένω με κρύο νερό και τα βάζω σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Πλένω το ρύζι και το στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω το ½ φλιτζάνι λάδι και σοτάρω όλα τα κρεμμύδια, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνω το ρύζι και το σοτάρω για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέτω και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Αφήνω να βράσει για 5΄ λεπτά και το βγάζω από την φωτιά. Ρίχνω τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνω για 10΄ λεπτά να ανακατευτούν τα αρώματα, της γέμισης.
Παίρνω ένα από τα αμπελόφυλλα και ακουμπώντας σε ξύλο κοπής ή σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο, με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
(Η γιαγιά μου τα τύλιγε στην παλάμη της, με εξαίρετη ευκολία στην κίνηση).
Βάζω στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνω τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνω τυλίγοντας ρολαριστά το ντολμαδάκι.
Στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας όσα αμπελόφυλλα(περίπου 10) είναι σχισμένα και αραδιάζω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στον άλλο, με σειρά.
Όταν γεμίσει η πρώτη σειρά, στον πάτο της κατσαρόλας, συνεχίζω από πάνω δεύτερη σειρά και τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να μου τελειώσουν όλα τα αμπελόφυλλα.
Ρίχνω πάνω στα ντολμαδάκια, το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα λεμόνια και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.
Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζω ανάποδα ένα πιάτο και από πάνω ένα βάρος (εγώ έχω μαζέψει από την παραλία ένα μεγάλο βότσαλο και το χρησιμοποιώ για αυτό το λόγο).
Αυτό το κάνω, για να μην ανοίξουν και διαλυθούν στο βράσιμο τα ντολμαδάκια.
Βάζω την εστία της κουζίνας μου, στο μέτριο και βράζω περίπου για 1 ώρα.
Πολλές φορές δοκιμάζω το ρύζι ή το φύλλο και μόλις διαπιστώσω ότι είναι έτοιμα αποσύρω από την φωτιά.
Αφήνω να σταθούν 1/2 ώρα και μετά τα τοποθετώ, σε πιατέλα και σερβίρω με σάλτσα γιαουρτιού ή και σκέτα
Ίσως χρειάζονται και άλλο λεμόνι …..ανάλογα τα γούστα!!!!
Σάλτσα Γιαουρτιού… της Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία
Υλικά:
300 γραμ. Γιαούρτι
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 λεμόνι (το χυμό του)
Αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ
Τα βάζουμε σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύω καλά και αφήνω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω, σαν συνοδευτική με τα ντολμαδάκια μου .
Η Συνταγή είναι της κ. Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία – “Pastry Designs Group”