Συνταγές
Παραδοσιακό χωριατικο Ψωμί – Το ζυμωτό!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι του κ. Thanos Ntrosxos – “Χρυσές Συνταγές”
Υλικά
6 κουπες κιτρινο αλευρι
2 κουπες ολικης
3 κουπες λευκο
1 κουπα καλαμποκαλευρο (προαιρετικα ή αλλιως συμπληρωνουμε στο κιτρινο ή το ολικης ή το λευκο την κουπα αυτή)
3 ποτηρια νερου ετοιμο αναπιασμενο προζυμι
Χλιαρο νερο
3 κουταλακια αλατι
Σουσαμι προαιρετικα
Εκτέλεση
Βαζουμε τα αλευρια στην λεκανη, το αλατι και προσθετουμε το προζυμι.
Κατοπιν σιγα σιγα χλιαρο νερο μεχρι να γινει μια ζυμη λεια και σχετικα μαλακη αλλα να μην κολλαει.
Πλαθουμε σε καρβελακια ή χωριζουμε την ζυμη σε 3 μερη και αφου την πλασουμε σε καρβελακια (εχω ριξει ηδη από κατω στον πατο της φορμας σουσαμι ώστε και νοστιμια θα δωσει πολλη και δεν θα κολλησουνε ποτε τα ψωμια και θα βγαινουν πολύ ευκολα αν και οι φορμες αυτές είναι αντικολλητικες) τα βαζουμε στις φορμες.
Eγω χρησιμοποιω παντα τις φορμες του κεικ και βγαινουν τα φρατζολακια πολύ ομορφα αλλα κυριως οι φετες κοβονται τελειες.
Αν θελουμε βρεχουμε λιγο με ένα πινελο την επιφανεια κάθε ψωμιου και πασπαλιζουμε με σουσαμι.
Αφηνουμε σε ζεστο μερος σκεπασμενα να διπλασιαστουν σε ογκο.
Σε ζεστες μερες καλο είναι να καλυπτουμε την επιφανεια με σελοφαν ώστε να μην πιανει πετσα και όταν φουσκωσει σκιστει η επιφανεια.
Προθερμενουμε τον φουρνο στους 200ο Κελσιου και αφου χαραξουμε με μαχαιρι σε καποια σημεια στην επιφανεια των ψωμιων ή τρυπησουμε με ένα ξυλακι από σουβλακι σε 4-5 σημεια, ψηνουμε για 30 λεπτα μεχρι να ροδισει στην επιφανεια.
Μετα κατεβαζουμε την θερμοκρασια στους 170ο Κελσιου και συνεχιζουμε το ψησιμο για άλλη μιση ωρα ή 40 λεπτα να «στραγγισει» καλα το ψωμι.
Η Συνταγή είναι του κ. Thanos Ntrosxos – “Χρυσές Συνταγές”