Είσαστε πολλές οι φίλες μου, που κάθε χρόνο μου ζητάτε τα μυστικά μου για να κάνετε τα τελειότερα μελομακάρονα.
Κι επειδή δεν σας έχω αρνηθεί ποτέ και τίποτα, πάμε να δούμε μαζί όσα πρέπει να θυμάστε πάντα όταν φτιάχνετε τα μελομακάρονα σας.
–Για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, ξεκουράστε τη ζύμη το λιγότερο για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη.
–Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο.
–Όσο πιο τραγανά γίνουν στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα.
–Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα.
–Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί σκληραίνουν. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Για αυτό δώστε προσοχή.
–Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
–Προσοχή: Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να γίνουν σκληρά και αλευρένια.
–Για τέλειο μέλωμα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.
-Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.
Για πολύ μελωμένα παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι.