Συνταγές
Μελομακάρονα τραγανά απ έξω και μέσα μελωμένα – αυτήν κάνουμε χρόνια και δεν την αλλάζουμε
Η Συνταγή είναι από Talida Marin – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
**** φλυτζάνι μέτρησης 230ml****
ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη :
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
ξύσμα 2-3 πορτοκαλιών
8 φλυτζάνια αλεύρι (μαλακό) η γοχ {περίπου το πολύ 1200γρ αλλά το κοιτάτε όσο πάρει!}
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2κ.γ γεμάτα μπέικιν παουντερ
1κ.γ σόδα
1 τσιμπιά καλή γαρύφαλλο
1κ.σ κανέλα
λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι γλυκού κοφτό)
150γρ καρύδια κοπανισμένα (αν θέλουμε να τα γεμίσουμε και μέσα τα μελομακάρονα μας χρειαζόμαστε 220 γρ.)
Για το σιρόπι:
500γρ μέλι
700γρ ζάχαρη
500γρ νερό
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλλα.Σιρόπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός του μελιού και από την ώρα βρασμού μετράμε τρία λεπτά. Στα τρία λεπτά ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε και αλλάζουμε σκεύος ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα.Μελομακάρονα
Χτυπάμε το λάδι και την ζάχαρη χτυπάμε για λίγο, προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε να ενωθούν μαζί
μετα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι (αν η ζύμη θρυμματίζετε και δεν μπορείτε να το πλάσετε να προσθέσετε πορτοκάλι χυμό μέχρι να φτάσει να είναι για πλάσιμο παίζει ρόλο η μάρκα του αλευριού) ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι (προσοχή δεν την παραζυμώνουμε). Αφήνουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε τα μελομακάρονα τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου αντιστάσεις.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα ρίχνουμε καυτά στο σιρόπι τα αφήνουμε για εάν με δυο λεπτά αναποδογυρίζοντας συχνά. Βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε καρύδι τριμμένο μαζί με ζάχαρη και κανέλα.
Η Συνταγή είναι από Talida Marin – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.