Συνταγές
Λαγάνα με άρωμα πολίτικο για την Καθαρά Δευτέρα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά
400 γραμ. σκληρό κίτρινο αλεύρι ζυμωτό για ψωμί
100 γραμ. αλεύρι γοχ.
7 γραμ. αλάτι – 1 κτγ.
1/4 κτγ. μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κτγ. ξύσμα λεμονιού
10 ml. ελαιόλαδο – 2 κτγ.
25 γραμ. μέλι θυμαρίσιο – 1 κτσ.
4 γραμ. ξερή μαγιά – 1/2 φακελάκι
350 γραμ. νερό χλιαρό
Για το άλειμμα:
50 γραμ. νερό
10 γραμ. μέλι – 2 κτγ.
1 κτγ. αλεύρι μαλακό
1 κτσ. σουσάμι
1 κτγ. μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 γραμ. από το χλιαρό νερό, με το μέλι και τη μαγιά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα, το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού, και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό, και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο, ή λίγο περισσότερο, νερό.
Βάζουμε την ζύμη, σε καθαρό και λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί.
Ξανά – ζυμώνουμε ελαφρά, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στο μπολ, και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να ξανά – φουσκώσει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκατοστό, ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας, και κάνοντας τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το αλεύρι, το νερό και το μέλι, και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της λαγάνας.
Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα του φούρνου, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!