Συνταγές
Κολοκυθόπιτα αλμυρή, με τυρί – πολυ ωραία πρόταση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Despina Valsami – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
φύλλο : 1 κιλό αλεύρι γοχ, 420μλ νερό, 200 μλ λάδι, 20γρ ζάχαρη, αλάτι με το μάτι βάζω αρκετό, περίπου 3κγ, 40μλ ξύδι. Γέμιση: τέσσερα μεγάλα κολοκύθια τριμμένα, 4-5 αυγά, 500γρ φέτα, δυόσμο, κρεμμύδι χλωρό, μαϊντανό, ανιθο, λίγο βασιλικό, πιπέρι, αλάτι με δοκιμή, λίγο λάδι.
Εκτέλεση
Ζυμωνουμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Μετά από ένα τέταρτο ζυμωνουμε ξανά και αφήνουμε για άλλα πέντε λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να κατεβάσει τα υγρά του. Εγώ μετά από μια ώρα τα πίεσα καλά στο σουρωτηρι να φύγουν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε οχτώ φύλλα λεπτά, τέσσερα κάτω τέσσερα πάνω και στη μέση με κουτάλι ρίχνουμε τη γέμιση. Ραντίζουμε ανάμεσα απο τα φύλλα και από πάνω με λάδι, χαράζουμε και ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρει καλό χρώμα και από κάτω, περίπου μία ώρα.
Κρεατοπιτα κεφαλλονίτικη:
για τη ζύμη για το πυρέξ: 750γρ αλεύρι, 315γρ νερό, 150μλ λάδι, 15γρ ζάχαρη, αλάτι περίπου 2κγ, 30μλ ξύδι
Για τη γέμιση:
κρέας χοιρινό, πρόβειο ή τραγιο και μοσχαρίσιο σε κομμάτια από 400γρ το καθένα, πάστα τομάτα, κρεμμύδι ξερό και λίγο σκόρδο στο μουλτι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, κρασί λευκό, κανέλα, γαρύφαλλο, σαψιφο, ρύζι γλασσε.
Εκτέλεση
για τη ζύμη βλέπετε ο,τι έγραψα και για την κολοκυθόπιτα, μόνο που θα ανοίξουμε μόνο δύο χοντρά φύλλα, ένα πάνω ένα κάτω.
Για τη γέμιση
βάζουμε το κρέας να εξατμιστούν τα υγρά του στην κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε λάδι και κρεμμύδι -σκορδο και τσιγαριζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά. Προσθέτουμε αρκετό νερό για να βράσει και να μαλακώσει και το τραγιο, σε σιγανή φωτιά.
Δοκιμάζουμε πάντα αν θέλει άλλο αλάτι και προσθέτουμε το ρυζι, τόσο όσο να φτιάξουμε τη γέμιση μας να είναι μπόλικη. Προσθέτουμε νερό κ αφήνουμε να βράσει το ρύζι. Προσέχουμε να έχει μείνει αρκετό υγρό για να μην στεγνώσει η γέμιση μέσα στην πίτα μας. Τέλος συναρμολογουμε την πίτα μας, τη λαδωνουμε από πάνω και ψήνουμε στους 210-220 μέχρι να ψηθεί καλά και από κάτω.
Η Συνταγή είναι από Despina Valsami – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.