Συνταγές
Καλύτερα και από του ζαχαροπλαστείου – δοκίμασε τα πιο καταπληκτικά μελομακάρονα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Οι Λιχουδιές της Σόφης”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κουπα σπορέλαιο και 1/2 κουπα ελαιολαδο)
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
φλούδα 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε τα λάδια,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκάλι,κανελογαρίφαλα,ξύσμα,βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτουμε το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθει σε ζύμη και σταματάμε.
Πλάθουμε τα μελομακαρονα,τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πηρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά.
Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζουμε τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά.
Όσο ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι,και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10λεπτά.Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν
Τότε ρίχνουμε το μέλι ανακατεύω και βουτάμε τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά, αναποδογυρίζουμε και από τις 2 μεριές και τα αφήνουμε να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά.
Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά.
Συμβαίνει το εξής: Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα.
Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη
Τα βάζουμε σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν,ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο,και αφού κρυώσουν τα μεταφέρουμε αλλού,τα περιχύνουμε με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Το σιρόπι το έχουμε κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
Η Συνταγή είναι από “Οι Λιχουδιές της Σόφης”.