Συνταγές
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ – για ψωμί, πρόσφορο και πολλές άλλες δημιουργίες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τώρα με τις ζέστες βάλτε να φτιάξετε προζύμι.
Ο καιρός βοηθάει πάρα πολύ να πάρει αμέσως μπρος η ζύμωση. Το δικό μου το έβαλα το βράδυ και το επόμενο πρωί είχε κάνει τις πρώτες μπουρμπουλήθρες.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του και θα χρειαστείτε 1 (καλύτερα αποστειρωμένο) βάζο και ένα (αποστειρωμένο) κουτάλι.
Ρίξτε στο βάζο 25 γρ. αλεύρι, (καλύτερα δυνατό για τσουρέκια) και 25 γρ. νερό χλιαρό και αναμίξτε με το κουτάλι.
Αφήστε το μισοκλεισμένο με το καπάκι σε ζεστό σημείο. Εγώ το έβαλα στο φούρνο. Την επόμενη μέρα ξαναρίξτε την ίδια ποσότητα νερό και αλεύρι και αναμίξτε.
Την τρίτη μέρα πάλι τα ίδια.
Κανονικά θα έχουν ήδη εμφανιστεί φουσκαλίτσες. Την τέταρτη μέρα πάλι τα ίδια. Την 5η μέρα ρίξτε 50 γρ. αλεύρι και από 30 έως 50 γρ. νερό.
Να είναι παχύρευστο, αν δείτε ότι είναι προς το νερουλό ρίξτε πολύ λιγότερο νερό. Την 6η μέρα όπως την 5η.
Τώρα το προζύμι πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ. Αν όχι μην ανησυχήσετε, θα του λείπει ζέστη.Ξαναταίστε το και αφήστε το να πάρει το χρόνο του.
Αυτό που θα προκύψει θα είναι η “μάνα” του προζυμιού το λεγόμενο starter. Αύριο φτιάχνω ψωμί!!
Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Καλά μαγειρέματα σε όλους.
Βρήκες το μέρος που μπορούμε να μοιραστούμε το πάθος μας και το μεράκι μας για την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Τώρα είναι η ευκαιρία! Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή ΕΔΩ!