Συνταγές
Τσουρέκια ατομικά με προζύμι – τα πιο αφράτα για το Πάσχα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για την ζύμη:
500 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια – μισό κιλό
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
1 βανίλια κάψουλα
250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού + το ξύσμα του – 1 κούπα
100 γραμ. ζάχαρη -1/2 κούπα
1 πρέζα αλάτι – όσο χωράνε τα δύο δάχτυλα
125 ml καλαμποκέλαιο + για να αλείψουμε την λεκάνη ξεκούρασης – μισή κούπα + 1 κουτ. σ. επιπλέον + για την λεκάνη
Για την επιφάνεια: Αμύγδαλο φιλέ κατά βούληση
Για το γλάσο:
2 κουτ. σ. ζάχαρη διαλυμένη σε 2 κουτ. σ. νερό για να αλείψουμε ην επιφάνεια
Για το προζύμι:
25 γραμ. μαγιά νωπή – 1 κύβος
2- 2 ½ κουτ. σούπας από το ζυγισμένο αλεύρι
1/4 της κούπας χλιαρό νερό
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι:
Ζεσταίνουμε το νερό, ώστε να είναι χλιαρό και όχι καυτό, και κατόπιν, λιώνουμε μέσα τη νωπή μαγιά, και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό, τον οποίο αφήνουμε σκεπασμένο, για 20 λεπτά, σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Συνεχίζουμε με την ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, την ζάχαρη, το ξύσμα, την βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι, τον χυμό πορτοκαλιού, και το αραβοσιτέλαιο.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον γάντζο.
Προσθέτουμε και το φουσκωμένο προζύμι, και ζυμώνουμε με τον γάντζο πάντα, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη.
Αλείφουμε μία λεκάνη -που να χωράει όλη η ζύμη μέσα- με αραβοσιτέλαιο.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη, και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και πετσέτα.
Τυλίγουμε και με κουβερτούλα, αν κάνει πολύ κρύο.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 1 ώρα.
Ξεφουσκώνουμε, φτιάχνουμε κορδόνι με το ζυμάρι, το κόβουμε στην μέση, και κατόπιν σε 6 -7 κομμάτια.
Τα πλάθουμε σε 6 -7 μπάλες.
Τις βάζουμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα, και απόσταση μεταξύ τους ώστε, όταν φουσκώσουν, να μην ενωθούν.
Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη, με πετσέτα κουζίνας, να ξανά – φουσκώσει, για 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στις αντιστάσεις.
Διαλύουμε σε ένα μπολ, μέσα στο νερό την ζάχαρη ανακατεύοντας, και αλείφουμε με πινέλο, το κάθε ζυμαράκι με αυτό, κρατώντας αυτό που περίσσεψε.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τα τσουρεκάκια μας. με το αμύγδαλο φιλέ.
Τα βάζουμε στον φούρνο, και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα για 40 – 45 λεπτά.
Στα 30 λεπτά ψησίματος, ξανά – αλείφουμε τα τσουρεκάκια από πάνω, με το υπόλοιπο γλάσο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν, επάνω σε σχάρα.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!