Συνταγές
Αφράτος κατακόκκινος λουκουμάς με ζύμη παντζαριού!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2 Παντζάρια μεγάλα
2 φλιτζ. αλεύρι γ.χ. (+ όσο πάρει)
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. Ρίγανη
1 κ.σ. Μαιντανό ψιλοκομμένο
Χυμό ½ λεμονιού
100 γρ. τρίμμα φέτας ή αγαπημένου τυριού
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα παντζάρια μας και αν θέλουμε να τσεκάρουμε αν είναι φρέσκα «ξύνουμε» την επιφάνειά τους με ένα μαχαιράκι.Αν βγάλουν απευθείας υγρασία είναι ολόφρεσκα!
Αφαιρούμε τις ρίζες.Βράζουμε νερό και μόλις αρχίσει η βράση προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα παντζάρια μας για να βράσουν 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τα σουρώνουμε (κρατάμε 1 φλιτζ. ζουμί) και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε για να τα κόψουμε σε μεγάλους κύβους και να τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ με το μισό ζουμί να γίνουν χυλός.
Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι μας ,το αλάτι και το υπόλοιπο ζουμί από τα παντζάρια και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τα παντζάρια,τον Μαιντανό,τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού,το ξύδι και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να μην είναι πολύ ρευστή η ζύμη και να μπορούμε να την πλάσουμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Κόβουμε μια μπάλα ζύμης ,αλευρώνουμε ελαφρά και πλάθουμε το λουκουμά μας.Εγώ άνοιξα με τον πλάστη μικρά λεπτά πιτάκια 7 εκατοστών και “σούρωσα” προς τα μέσα τις άκρες τους ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή φωλιά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό Ηλιέλαιο για πολύ λίγο μέχρι να ροδίζουν γυρνώντας τα με μια σπάτουλα.(Λίγα δευτερόλεπτα θέλουν)
Τα απλώνουμε σε χαρτί Κουζίνας να στραγγίξουν και γεμίζουμε το κέντρο τους με τρίμμα αγαπημένου τυριού.
(Μπορείτε φυσικά να τους κάνετε και απλά στρόγγυλους λουκουμάδες πλάθοντας μικρά μπαλάκια ζύμης για να τους απολαύσετε με αγαπημένη σως)
Σερβίρουμε και με στραγγιστό γιαούρτι.
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.