Συνταγές
Μια παλιά συνταγή της γιαγιάς από τη Μικρασία για άρτο
Η Εκτέλεση είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Η Αρτοκλασία είναι νηστίσιμη συνταγή.
Στην Εκκλησία πηγαίνουμε 1 πρόσφορο
5 Άρτους…
1 μπουκάλι κρασί κόκκινο για μεταλαβειά (έτσι μας έλεγε η γιαγιά)
1 μπουκάλι λάδι για τα καντήλια
5 κεριά τα οποία ευλογούνται .
Υλικά
4 κιλά αλεύρι
4 κούπες χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί και άλλο)
2 κούπες κόκκινο γλυκό κρασί χλιαρό
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
2,5 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπα λάδι
400 γρ. Προζύμι ανεπιασμένο
50 γρ. γλυκάνισο
50 γρ. μαχλέπι
5 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένη
1 τσιμπιά αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο με όλα τα μυρωδικά και το αλάτι και ανοίγετε μια λακούβα
ώστε να βάλετε το χυλό απο το προζύμι..
Προσθέτετε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνετε στρόγγυλα ταψάκια 24 εκ. και χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη.
Τοποθετείτε τους άρτους στα 5 ταψάκια και με το 6ο κομμάτι κάνετε την διακόσμηση σας.
Τους αφήνετε να φουσκώσουν για 3 ώρες σκεπασμένους καλά
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα.
Μόλις ξεφουρνίσουμε περνάμε την επιφάνεια με ενα πινέλο λίγο μέλι !
ΥΓ.. Επειδή οι Άρτοι είναι με προζύμι ζυμωμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στο φούσκωμα… τα ταψάκια που χρησιμοποιώ είναι 24Νο και παίρνει 2 σε κάθε σχάρα …Ο φούρνος μου έχει 2 σχάρες και ψήνονται 4 μαζί … και το ένα το ψήνω μόνο του στο τέλος!
Οι συνταγές της γιαγιάς Φρόσως
Η Εκτέλεση είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.