Συνταγές
Ο άρτος είναι ένα ψωμάκι γλυκό, γευστικό εύκολο .
Τον φτιάχνεις προς τιμήν του Αγίου αλλά είθισται και την παραμονή της πρωτοχρονιάς να φτιάχνεται.
Ο άρτος, αν είναι ωραίος, αν πετύχει είναι το πιο νόστιμο ψωμί!!
Η συνταγή είναι από xristiannascooking_ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-700 γρ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
-30 γρ. μαγιά / 1 Κ 1/2 ξερή μαγιά
-140 γρ. ζάχαρη
-80 γρ. λάδι
-5 κόκκους μαστίχας
-400 γρ. νερό χλιαρό από τα οποία 50 γρ. ανθόνερο
-1/3 μοσχοκάρυδο
-1 κτγ. αλάτι
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο μπλέντερ την ζάχαρη με την μαστίχα και το μοσχοκάρυδο να γίνει άχνη.
2. Βάζουμε 150 gr. από το αλεύρι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την μαγιά, 1 κτγ. ζάχαρη και προσθέτουμε 1¼ φλυτζάνια χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Αφήνουμε για 30 λεπτά το μπωλ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να “γίνει”, το προζύμι.
3. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το λάδι .
4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το ανθόνερο και ανακατεύουμε .
5. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Βάζουμε σε ένα τσέρκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
6. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Αν δούμε πως έχει πάρει χρώμα αλλά δεν έχει ψηθεί από μέσα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και αφήνουμε .
Η Συνταγή είναι από xristiannascooking_ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Είναι από τα φαγητά που χαίρεσαι να τα φτιάχνεις και να τα απολαμβάνεις με παρέα ή και μόνος σου.
Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε – Καλή επιτυχία..