Γλυκα
Πολίτικο κιουνεφέ
Ένα υπέροχο γλύκισμα με άρωμα Ανατολής. Εμείς το δοκιμάσαμε με καταΐφι από τη Χρυσή Ζύμη! Επειδή στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε το αυθεντικό τυρί dil peyniri, μπορούμε να το φτιάξουμε με τυρί κρέμα, ανθότυρο ή μοτσαρέλα. Ταιριάζει εξαιρετικά με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά
(για 4-6 μερίδες)1 συσκευασία καταΐφι Χρυσή Ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
400 γρ. τυρί κρέμα ή μοτσαρέλα
½ φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
500 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
1 δόση βανίλια
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 4-5 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Κόβουμε το τυρί σε λεπτές λωρίδες σαν φλούδες (ή το χοντροτρίβουμε).
3. Με τα δάχτυλά μας ξανοίγουμε το κανταΐφι ώστε να μην είναι μπερδεμένο και απλώνουμε το μισό σε ένα μέτριο βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο και με ένα πιρούνι το ανακατεύουμε ελαφρά ώστε το βούτυρο να πάει παντού. Τακτοποιούμε πάλι το βουτυρωμένο κανταΐφι ώστε να πιάνει όλο τον πάτο του ταψιού.
4. Απλώνουμε από πάνω το τυρί και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε το περιεχόμενο του ταψιού να είναι συμπαγές.
5. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μισό κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι το γλυκό να ροδίσει.
7. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ