Συνταγές
Καταπληκτικό γλυκό κουταλιού ντοματάκι με υπέροχο χρώμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης -Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”
Υλικά
5 κιλά ντοματάκια, 4 κιλά ζάχαρη, 0,5 κιλό ζλυκόζη, 1 λίτρο νερό, μισό κουταλάκι ξινό σε σκόνη, 5 βανίλιες, ένα κλωνάρι φύλλα αρμπαρόριζας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα δοχείο βάζουμε τα ντοματάκια τα οποία έχουμε ξελπύνει και τα ζεματάμε για 15-20 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφαιρούμε προσεκτικά με μυτερό μαχαίρι το μπροστινό τους μέρος ανοίγοντας μια μικρή τρύπα.
Ξεφλουδίσουμε τα ντοματάκια και τα πιέζουμε ελαφρά να βγουν τα σποράκια και τα υγρά τους. Συνολικά θα μας μείνουν σε βάρος το μισό από το αρχικό (2,5 κιλά και μπορεί και λιγότερο). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2 κιλά ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, το ξινό και τα βράζουμε.
Με την έναρξη του βρασμού προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα άλλα 2 κιλά ζάχαρης, τη γλυκόζη, τα φύλλα αρμπαρόριζας, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 – 40 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια να κρυώσουν τελείως, για να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα ξαναβράζουμε μέχρι να μας δέσει το σιρόπι, αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, αν είναι πολύ δεμένο ελάχιστο νερό. Εξαρτάται η πυκνότητα του σιροπιού από τα υγρά που θα μείνουν στα ντοματάκια.
Αποθηκεύουμε πάντα ζεστό το γλυκό σε γυάλινα βάζα, χρησιμοποιώντας καινούργια καπάκια και σφίγγοντας σφιχτά. Τοποθετούμε πάντα τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Στο σερβίρισμά τους αν θέλουμε τοποθετούμε ένα αμύγδαλο σε κάθε ντοματάκι…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης -Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”