Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο
Connect with us

Γλυκα

Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο

Υλικά 4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική) 4 φλ. νερό 2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά) 1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας) 1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα) βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. […]

Published

on

viber image

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)
4 φλ. νερό
2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)
1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)
1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση
Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σε ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Κρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμα του χαλβά.

Σε ένα μπολ ή μεγάλη κανάτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.) το νισεστέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι (ή το λιωμένο κρύο βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ. Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μείγμα των υγρών υλικών. Αν βάλετε κανέλα η βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.

Σε βαθειά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.

Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, όποτε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.

Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.

Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στην καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του χαλβά στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.

Ανακατεύουμε ξανά και ξανά τον χαλβά Φαρσάλων στην κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.

Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, περίπου 32 ή 34 εκ. Ο χαλβάς δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.

Αδειάζουμε το ζεστό χαλβά στο ταψί. Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια του χαλβά.

Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο ή ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας τον χαλβά στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.

Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Μυστικά για τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων
Για καλύτερο καραμέλωμα της ζάχαρης, βάζουμε λίγη ζάχαρη στην κατσαρόλα και όταν αυτή λιώσει προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις, βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη ώστε να λιώσει ομοιόμορφα και να διατηρήσει ωραίο χρώμα.
Για το χαλβά Φαρσάλων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νισεστέ ή κορν φλάουερ.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ανακάτεμα του νισεστέ με τα υγρά υλικά. Γιατί αν δεν διαλυθεί σωστά το άμυλο, τότε τα κουμπάκια θα παραμείνουν στο μείγμα αδιάλυτα.

Την ώρα που θα ρίξετε τα υγρά υλικά στην καυτή καραμέλα επειδή πέφτει θερμοκρασία της αυτή παγώνει και σταθεροποιείται. Σιγά-σιγά όμως με την θερμοκρασία της κατσαρόλας που ξανανεβαίνει και το συνεχές ανακάτεμα το μείγμα γίνεται πάλι ομοιόμορφο.
Ο ατμός που σχηματίζεται την ώρα που θα προσθέσετε τα υγρά στην καραμέλα, θέλει πολλή προσοχή. Καλύτερα να φοράτε το γάντι της κουζίνας για να μην καείτε από τον ατμό
Ο χαλβάς Φαρσάλων, πρέπει να πήξει όταν ακόμη είναι στην κατσαρόλα.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μία σφιχτή κολλώδης μάζα.
Η καραμελωμένη επιφάνεια του χαλβά Φαρσάλων είναι ότι καλύτερο. Για να καραμελώσετε το χαλβά Φαρσάλων έχετε δύο επιλογές. Ή αφού πασπαλίσετε με τη ζάχαρη να καραμελώσετε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του χαλβά με φλόγιστρο όπως στην κρεμ μπρουλέ, ή να βάλετε το ταψί στο φούρνο κάτω από το γκριλ ώστε με τη ζέστη να λιώσει η ζάχαρη που πασπαλίσατε και να καραμελώσει η επιφάνεια.
argiro

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

tyropitakia
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

436933975 2350442412013656 5454018453272966378 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

441165117 1098728824537420 5935727899181699870 n
Συνταγές5 ώρες ago

Πολύ αφράτη τούρτα καρύδας με φράουλα – το πιο τέλειο και απολαυστικό γλυκό!

440469661 3737522543184613 8483028776162147435 n
Συνταγές7 ώρες ago

Η πιο ωραία μακαρονάδα με ταλιατέλες και σάλτσα μελιτζάνας

440808848 976632514030192 975702369338111790 n
Συνταγές9 ώρες ago

Σαρδέλα στο φούρνο – μια ζωγραφιά το πιάτο σας

440439988 421350194186224 5534463143187606841 n
Συνταγές11 ώρες ago

Τα πιο εύκολα τυροπιτάκια που θα έχετε φτιάξει ποτέ !!!!

DSC 1203
Συνταγές13 ώρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με μπέικον και γκούντα – ένα πολύ νόστιμο πιάτο

IMG 20240204 175147
Συνταγές15 ώρες ago

Μπισκοτογλυκό ψυγείου BLACK FOREST γρήγορο και ιδανικό για όλες τις στιγμές της ημέρας

Μπιφτέκια φούρνου
Συνταγές15 ώρες ago

Μια απίστευτα νόστιμη εκδοχή για τα αγαπημένα μας μπιφτέκια φούρνου

439255166 25381931004787257 1460137098144560282 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Παραδοσιακό σαρμάς από την Θράκη με κατσικίσια συκωταριά.

53100506 2464242936928883 5030261157294768128 n e1715347972472
Συνταγές1 ημέρα ago

Μια εύκολη συνταγή για το γλυκό banoffee (μπανόφι) με μερέντα

87991636 190928635584998 2546113379651551232 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αφράτα τσουρεκάκια που έχουν μπισκοτένια υφή – Πολύ απολαυστικά

438144965 7820639844615488 3005927339739364507 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Μελιτζάνες νηστίσιμες με βάση σάλτσας σπιτικής πάπρικας στο φούρνο χωρίς καθόλου κόπο

438914928 1376730872987566 5966909358693992356 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε λαχταριστή νηστίσιμη χορτόπιτα

441383659 10210827454517770 196279382687294369 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Καλοκέραστο να’ ναι! Γιαουρτογλυκό ψυγείου εύκολο και δροσερό

440409531 1398803420792333 8338166074848492921 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Ρυζόγαλο
Συνταγές2 ημέρες ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

440167128 7511017082315222 8177089732723832307 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

438225012 2182283182118612 2456239940763262326 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

440588402 7701248586601075 3438998509641496281 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

440898867 460093043330612 4542598331031060460 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

441262273 10227959064056675 3694480680272124121 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα
Συνταγές3 ημέρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

439165191 1463643684546314 5753252287248160652 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

441453410 1354594525711054 85504993039173734 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

438171230 10161146788838381 6359708474743393487 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

440943867 2458442424546222 6113571804977339347 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

438304076 2604120623094937 6898229320475486359 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

439472295 924042429457556 5046784432688883819 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

438102359 1600270920812430 3187148095294475393 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

441072272 2462412040815927 1288426824349885600 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!
Γλυκα4 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!