Connect with us

Μπισκοτα - Κουλουρια

Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων

Υλικά: 600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 ποτήρι ζεστό νερό 90 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό 30 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό 100 γρμ. ζάχαρη 50 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα 30 γρμ. σταφίδα ξανθιά 50 γρμ. σταφίδα μαύρη 1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη 1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη 1 κουτ. […]

Published

on

001 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από το sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com

Υλικά:

600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
90 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό
30 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό
100 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
30 γρμ. σταφίδα ξανθιά
50 γρμ. σταφίδα μαύρη
1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
1 κουτ. σ. κοφτήγλυκάνισο
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλ. αλάτι

Για την διακόσμηση:
Η διακόσμηση ποικίλει από σπίτι σε σπίτι.
ζάχαρη κρυσταλλική
κουφετάκια σαβούρα
σουσάμι
λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά αν θέλουμε να χρωματίσουμε τη ζάχαρη).
καρύδια ολόκληρα με το τσόφλι, ή αμύγδαλα ολόκληρα με το τσόφλι.

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με την μαγιά, και ανακατεύουμε καλά.

2. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το ζεστό κρασί, και το ζεστό ελαιόλαδο, και το μισό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι καλά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός καρύδια, και σταφίδες.

3. Ζυμώνουμε με τα δύο χέρια πάρα πολύ καλά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε κατά διαστήματα νερό, (χλιαρό πάντα) τόσο, ώστε η ζύμη να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. (Αν έχουμε κουζινομηχανή, κάνουμε την διαδικασία αυτή. Ρίχνουμε αλεύρι και μαγιά, ανακατεύουμε καλά,και κατόπιν λάδι, κρασί, και μετά όλα τα υλικά εκτός καρύδια και σταφίδες. Ζυμώνουμε με τον γάντζο προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί).

4. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια, και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε (με το χέρι) να ανακατευθούν καλά στη ζύμη. Αν χρειαστεί εδώ, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να ξεκουραστεί.

5. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ με τσέρκι, 25 – 28 εκ. με την τρύπα, ή με τον ίσιο δίσκο, ή σε στρογγυλό ταψάκι, 25 – 28 εκ. διάμετρο. (Εδώ αν θέλουμε να βάλουμε ολόκληρα καρύδια, ή αμύγδαλα, βυθίζουμε 4 -5 γύρω-γύρω στη ζύμη).
Αφήνουμε για 1 1/2 έως και 2 ώρες περίπου σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά, να διπλασιαστεί. Ανάλογα με το περιβάλλον, θέλει και την ώρα του.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου στην κάτω-κάτω θέση με αντιστάσεις.

7. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, και την βγάζουμε από το ταψί. Την βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

8. Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς με λίγο μέλι όλη την επιφάνεια, (διαλυμένο με λίγο χλιαρό νερό, αναλογία 2:1) και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με κουφετάκια σαβούρα, και ζάχαρη κρυσταλλική. Αφού απορροφήσει την υγρασία η ζάχαρη, αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγη ακόμα.

Σημείωση:
Αν θέλετε να κάνετε τη ζάχαρη χρωματιστή, βάλτε την σε ένα μπολ, στάξετε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή άλλη απόχρωση, και ανακατέψτε πολύ καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, να πάρει ένα ομοιόμορφο ροζ χρώμα όλη η ζάχαρη, και να μην σχηματίζει μπαλάκια.

Επίσης μπορείτε να την πασπαλίσετε με σκέτη ζάχαρη άχνη, αν και το παραδοσιακό είναι με κρυσταλλική και κουφετάκια.

Περισσότερα στο : sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές1 ώρα ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές17 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές19 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές21 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές23 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές24 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές1 ημέρα ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές2 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές3 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές4 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές5 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Exit mobile version