Συνταγές
Φανταστικό γλυκό ταψιού με πορτοκάλια σαγκουινι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
ΚΈΙΚ
5 πορτοκάλια αίματος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ( 120 mL ) ,
1 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 185 γραμμάρια )
⅔ φλιτζάνι σκούρο σκόνη κακάου ( 80 g )
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη ( 250 γραμμάρια )
1 φλιτζάνι νερό ( 240 mL )
1 ½ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη ( 120 g )
¼ φλιτζάνι φιστίκι ( 30 γρ. ) ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Τρίψτε την εξωτερική φλούδα από τα 5 πορτοκάλια σαγκου ίνι και χωρίστε τα σε τρία ξεχωριστά μικρά κύπελλα: 2 κύπελλα πρέπει να περιέχουν το ξύσμα από 1 πορτοκάλι το καθένα, και 1 κύπελο θα πρέπει να περιέχει το ξύσμα από 3 πορτοκάλια.
2. Προσθέστε το ελαιόλαδο στο μπολ με τη φλούδα των 3 πορτοκαλιών. Αφήστε στην άκρη για 30-60 λεπτά.
3. Στύβετε τα τρία πορτοκάλια .
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚F.
5. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο , ½ φλιτζάνι (120 ml) από το στυμμένο χυμού πορτοκαλιού, το νερό και του λευκό ξύδι. Ανακατέψτε καλά.
7. Λαδώνετε ελαφρά το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός στρογγυλού ταψιού 20-22 cm με ελαιόλαδο και τοποθετήστε λαδόχαρτο στο κάτω μέρος του ταψιού.
8. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 35-40 λεπτά.
9. Ενώ το κέικ ψήνεται, καθαρίστε και κόψτε σε φέτες τα δύο πορτοκάλια και ακουμπάτε τις φέτες σε χαρτί να απορροφηθούν τα υγρά.
10. Κάντε το γλάσο: Ρίχνετε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ. Προσθέστε την το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές του γλυκού χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά.
11. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
12. Μόλις το κέικ κρυώσει, ρίξτε το γλάσο πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να στάξει γύρω από τις πλευρές. Διακοσμήστε την κορυφή με τις φέτες πορτοκαλιού, τα φιστίκια και το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού.
photo credit: tasty.co