Χρειαζόμαστε:
6 αυγά
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού πολύ λεπτό
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
αλεύρι φαρίνα όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )
7 βανίλιες
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
3 κούπες μέλι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
κανέλλα
καρύδια χοντροτριμμένα
Πως τις φτιάχνουμε:
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, το πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 3 βανίλιες σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, τόσο όσο να πετύχουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Αφού περάσει η ώρα παίρνουμε το κάθε μπαλάκι το πασπαλίζουμε με νισεστέ και το ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Χρησιμοποιούμε καλύτερα νισεστέ για να αλευρώσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία ανοίγουμε το φύλλο αντί για αλεύρι, έτσι τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα.Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι τη ζύμη σε λωρίδεςτις τινάζουμε και τις διπλώνουμε, ή τις στριφογυρίζουμε ή τις δένουμε κόμπους για να κάνουμε διάφορα σχέδια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Για να σχηματίσουμε τα τριανταφυλάκια, περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και την στερεώνουμε τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και αρχίζουμε να ρίχνουμε τις δίπλες λίγες λίγες.
Τα τριανταφυλλάκια θέλουν ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα.Όταν ροδίσουν, 1 με 2 λεπτά όχι παραπάνω, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε μία πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Αναμειγνύουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα με τις 2 βανίλιες.
Αναμειγνύουμε και τη ζάχαρη με τις άλλες 2 βανίλιες.
Παίρνουμε την πιατέλα στην οποία θα σερβίρουμε τις δίπλες και βάζουμε μία στρώση, πασπαλίζουμε με κανέλλα, μέλι, καρύδια και ζάχαρη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι δίπλες και χτίζουμε πάλι έναν πύργο από δίπλες.
Καλό είναι να βάλουμε πάνω πάνω τα τριανταφυλλάκια που είναι πιο φανταχτερά.
Η βάζουμε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με 1,5 κούπα νερό να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά.
Όταν τις βγάλουμε από το μέλι, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα, που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως.
Όπως μου είπε η πεθερά μου, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, να “ζωγραφίσουμε” και να δημιουργήσουμε όποιο σχέδιο εμείς θέλουμε.