Συνταγές
αφράτα και λαχταριστά ντόνατς – το πιο λαχταριστό γλυκό σνακ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
-250 γραμ. χλιαρό γάλα
-1 φακελάκι μαγιά
-2 αυγά
-60 γραμ. ζάχαρη
-2 στικ βανίλια
-80 γραμ ελαφρώς χλιαρό ελαιόλαδο ή 100 γραμ. λιωμένη χλιαρή μαργαρίνη
-1/3 κτγ. αλάτι.
-600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-ελάχιστο λάδι ελαφρύ για επάλειψη των χεριών κατά το ζύμωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπωλ ρίχνουμε το μισό γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 200 γραμ. αλεύρι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Σε άλλο μεγαλύτερο μπωλ βάζουμε το λάδι ή την μαργαρίνη, τα αυγά χτυπημένα, τις βανίλιες και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Ετοιμο πλέον το προζύμι, το προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.
Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο κάποιες κουταλιές αναλόγως το αλεύρι.
Ζυμωνουμε αλείφοντας τα χέρια μας με λίγο λάδι ελαφρύ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
Ανάλογα την εποχή από μισή έως μια ώρα.
Όταν είναι έτοιμο απλώνουμε το μίγμα σε μια λαδόκολλα και το πλαταίνουμε ομοιόμορφα σε φύλλο χοντρό μισού πόντου.
Κόβουμε με κουπατ ή ένα ποτήρι στρογγυλό.
Και το μέσον βέβαια με το ανάλογο.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ελαφριά πετσέτα να ξεκουραστούν μισή ώρα επίσης.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
Όταν ροδίσουν απ’ την μια πλευρά, γυρίζουμε απ’ την άλλη και αφήνουμε επίσης να ροδίσουν.
Όπως βγαίνουν ζεστά ρολάρουμε στην ζαχαρη.
Η συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.