Συνταγές
Ωραιότατος μουσακάς με εύκολη μπεσαμελ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ιωαννα Μπελτσιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
4πατάτες μεγάλες
2 κιλά μελιτζάνες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Δύο κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
Δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2κ.σ.πελτε
500 γρ. τριμμένη ντομάτα
Ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο
2 κούπες mix ( κασέρι τριμμένο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ότι σας αρέσει)
1ξυλακι κανέλας
1ζελεδακι λαχανικών ή κότας
Αλάτι , πιπέρι, κουρκουμά, ρίγανη, λίγη φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο για να φύγει η πίκρα τους.
Κόβουμε της πατάτες στρογγυλές, κάθετα.
Τις ψήνουμε στους 180β.για 20 λ. περίπου.
Το ίδιο κάνουμε και για τις μελιτζάνες.Οποιος θέλει μπορεί και να τις τηγανίσει.Ριχνουμε στο τηγάνι,το ελαιόλαδο και σωταρουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τον κιμά.
Ρίχνουμε το πελτέ,τη ντομάτα ,το μαϊντανό,το ξυλάκι κανέλας,αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, ρίγανη,το ζελεδακι λαχανικών ή κόταςκαι ένα ποτήρι νερό.Τα αφήνουμε να σιγοβρασουν και να σωθεί το ζουμί τους.
Μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο
150 αλεύρι
1,5 λίτρο γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά
1κουπα mix τριμμένα τυριά
Αλάτι ( με προσοχή), πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά .
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα, ανακατεύουμε για λίγο να ψηθεί το αλεύρι. Με προσοχή ρίχνουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγοκαι με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Σιγά σιγά αρχίζει να δένει η κρέμα.
Αφού δέσει την βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, (ανακατεύουμε γρήγορα),αλάτι (αν χρειάζεται), πιπέρι, τυριά. Στο τέλος τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Έτοιμη η μπεσαμέλ.
Παίρνουμε ένα ταψί,το βουτυρωνουμε, ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά, στρώνουμε τις πατάτες , πασπαλιζουμε λίγο τυρί.Μετα τις μελιτζάνες , πασπαλιζουμε λίγο τυρί.Ριχνουμε τον κιμά, αφού τον έχουμε ανακατέψει με λίγο τυρί.
Στο τέλος στρώνουμε τη μπεσαμελ.Απο πάνω βάζουμε λιωμένο βούτυρο και πασπαλιζουμε λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 β. για 45-60 λ. περίπου (ανάλογα το φούρνο).
Η Συνταγή είναι από Ιωαννα Μπελτσιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.