Συνταγές
Ωραία μηλοπιτάκια μπουκίτσες τριαντάφυλλα που φτιάχνονται πανεύκολα
Η συνταγή είναι από Stella Mavrofrydou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κούπα χλιαρό γάλα, 1/2 κούπα σπορέλαιο, 1 αυγό, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 5 κτσ. ζάχαρη, 1/2 κτγ. αλάτι και 600 γρ. περίπου αλεύρι.
Γέμιση, 4 μήλα κομμένα σε κυβάκια, 1/2 κτγ. κανέλα, 4 κτσ. ζάχαρη, 1 σφηνάκι κονιάκ,- εγώ δεν εβαλα- και βούτυρο σε μικρά κυβάκια.
Για επικάλυψη, 1 κρόκο αυγού, λίγο γάλα, ζάχαρη, κανέλα. Μετά το ψήσιμο, μέλι και ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση, βάζουμε το χλιαρό γάλα σε 1 βαθύ μπωλ και ρίχνουμε μαγιά, ζάχαρη, ανακάτεμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτουμε αυγό, αλάτι, σπορέλαιο.
Τέλος το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε 1 αφράτη ζύμη, είναι λαδερή, την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Γέμιση
Σε 1 τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση, ανακάτεμα, να σιγοβράσουνε και να μελώσουνε τα μήλα, αποσύρουμε να γίνουν χλιαρά, όταν είναι έτοιμα και έχει φουσκώσει και η ζύμη παίρνουμε λίγη ζύμη και στον πάγκο ή τραπέζι και ανοίγουμε φύλλο και με 1 κουπάτ
φτιάχνουμε στρογγυλά σχήματα.
Βάζουμε 1 κτγ. γέμιση στην μέση και κόβουμε σε σταυρό μέχρι κοντά στην γέμιση.
Επειτα σηκώνουμε τις 2 γωνίες επάνω στην γέμιση και τις άλλες 2 γωνίες επάνω στην γέμιση τα αράδια, βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου επάνω σε λαδόκολλα, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με το γάλα, ζάχαρη και κανέλα.
Πασπαλίζουμε και ψήσιμο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουνε τα μηλοπιτάκια μας, τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο μέλι και άχνη, εγώ δεν έχω βάλει γίνονται μικρά και περισσότερα !!!
Η συνταγή είναι από Stella Mavrofrydou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.