Συνταγές
Φτιάξτε εύκολα μια αφράτη και υπέροχη Τάρτα αλμυρή με μανιτάρια βωλίτες
—Υλικά— Για τη ζύμη: 220 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 gr. παγωμένο βούτυρο (ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ) 1 αβγό 1 κ.γ. αλάτι 25 gr. παγωμένο νερό Για τη γέμιση: 500 gr. βωλίτες σε χοντρές φέτες 200 gr. ή 3 πράσα σε ροδέλες 70 gr. κονιάκ 30 gr. ελαιόλαδο 150 gr. κρέμα γάλακτος ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο 1 κ.γ. […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
—Υλικά—
Για τη ζύμη:
220 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 gr. παγωμένο βούτυρο (ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ)
1 αβγό
1 κ.γ. αλάτι
25 gr. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
500 gr. βωλίτες σε χοντρές φέτες
200 gr. ή 3 πράσα σε ροδέλες
70 gr. κονιάκ
30 gr. ελαιόλαδο
150 gr. κρέμα γάλακτος
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
—ΕΚΤΕΛΕΣΗ—
Για τη ζύμη:
Σε μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, λίγο αλάτι και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
Το δουλεύω με μίξερ ή με τα δάχτυλα, τρίβοντάς το μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα, να διαλυθεί τελείως το βούτυρο και να κιτρινίσει το αλεύρι.
Ρίχνω το αβγό και σιγά σιγά το κρύο νερό, ζυμώνω μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μία ζύμη μαλακή.
Την τυλίγω σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνω λίγα λεπτά να ζεσταθεί για να δουλεύεται εύκολα, παράλληλα βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρά μια στρογγυλή ταρτιέρα 26 ή 28 εκατοστών και προθερμαίνω το φούρνο στους 160 °C.
Αλευρώνω καλά την επιφάνεια, το πλάστη και τη ζύμη και την ανοίγω σε φύλλο πάχους μισό εκατοστό, την ανοίγω ευκολότερα ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας.
Με τη βοήθεια του πλάστη τη μεταφέρω στη ταρτιέρα, απλώνοντας την έτσι ώστε να εξέχει από το χείλος. Την πατάω με τα δάχτυλα για να εφαρμόσει και να κολλήσει καλά στα τοιχώματα, κόβω ομοιόμορφα το τελείωμα της περνώντας και πατώντας το πλάστη.
Με ένα πιρούνι κάνω τρύπες στον πάτο της τάρτας, απλώνω πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλας και προσθέτω βάρος, όσπρια, ρύζι ή τα ειδικά βαρίδια, για να μη φουσκώσει η τάρτα.
Την ψήνω στο φούρνο στους 170 °C για 15-20 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο, σοτάρω σε δυνατή φωτιά τους βωλίτες και τα πράσα μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Σβήνω με το κονιάκ, χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνω τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύω, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 °C, ρίχνω τη γέμιση στην τάρτα και την απλώνω να πάει παντού, ψήνω στους 180 °C για 40 λεπτά.
Βγάζοντας την τάρτα από τον φούρνο την αφήνω να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την κόψω.
Tips:
Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να αρπάζει, καλύπτω τις άκρες με αλουμινόχαρτο.
Περισσότερα στο : agriamanitaria