Connect with us

Συνταγές

ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Published

on

346977182 553453330284784 7594741206149632424 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Θαυμάσιο γεύμα με σούπερ ψωμάκι – Το ψωμάκι όλα τα λεφτά!
Υπέροχο το λαδερό σου καλομαγειρεμένο και νοστιμότατο !

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά
1 μιση κιλό φασολάκια
2 πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
5 ντομάτες χωρίς την φλούδα κομμένες σε καρεδακια
Μαϊντανό
Δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένω τα φασόλια ,αν έχουν νευράκια τα καθαρίζουμε γύρω – γύρω .
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα κόβω μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα φασόλια σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάπου κάπου.

Αφού μαλακώσουν λίγο ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, αφήνουμε να σιγοβρασουν με τα υγρά τους, προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να μείνει με το λαδάκι τους.
Εάν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι, συνήθως δεν χρειάζεται σιγοβράζει με τα υγρά του.

ΨΩΜΙ ΑΡΓΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Βγάζουμε την προηγούμενη μέρα το πρωί από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι πήρα μία ποσότητα 100 γραμμαρίων για κάθε κιλό αλεύρι που χρησιμοποίησα το έβαλα σε ένα μπολ έριξα ένα ποτηράκι κρασιού νερό χλιαρό και το ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί το προζύμι.

Εριξα 4 με 5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας παχυρευστος χυλός και το άφησα να ενεργοποιηθεί, να ανέβει και να βγάλει φουσκαλιτσες, περίπου 5 με 6 ώρες.
Το βραδάκι έριξα σε μια μεγάλη λεκάνη 5 ποτήρια χλιαρό νερό βρύσης, έβαλα το προζυμάκι και το ανακάτεψα να διαλυθεί.

Έριξα το αλεύρι (μισή ποσότητα σκληρό κίτρινο και μισή λευκό) ανακατεύοντας με σπάτουλα και το ανακάτεψα να το πάρει, σε αυτή την φάση δεν ζυμώνουμε με τα χέρια και δεν πειράζει αν δεν υγρανθεί όλο το αλεύρι. Σκεπασα τη λεκάνη και την άφησα 50 με 60 λεπτά.

Εκτέλεση
Κατόπιν έριξα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι για κάθε μισό κιλό αλεύρι που έβαλα , βρέχω τα χέρια μου και αρχίζουμε να κανω διπλώματα μερικά λεπτά, αν δω ότι κολλάει προσθέτω αλεύρι.
Το αφήνω πάλι 45 με 50 λεπτά να ξεκουραστεί και ξανά κάνω διπλώματα για 1 με 2 λεπτά .

Το σκεπασα και το άφησα όλη τη νύχτα να φουσκώσει.
Tο πρωί ζυμωσα πάλι για 1 με 2 λεπτά, έκοψα όση ποσότητα ζυμαριου ήθελα του έδωσα σχήμα και το έβαλα σε καλαθάκια με αντικολητικό χαρτί ψησίματος να φουσκώσουν, εάν θέλουμε τα βάζουμε κατευθείαν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, με χαρτί ψησίματος μέχρι να φουσκώσουν.

Εάν τα ψήσουμε σε γάστρα την βάζουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου να κάψει για μισή ώρα.
Μεταφέρουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μαζί με το χαρτί ψησίματος στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο, στα 25 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στα 35 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου και το αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 55 με 60 λεπτά αναλόγως πόση ποσότητα ζυμαριου έχουμε βάλει

χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού και ο ήχος που ακούγετε πρέπει να είναι κούφιος τότε είναι έτοιμο.
Εάν τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος που έχουμε βάλει το ζυμάρι να φουσκώσει, τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα και λίγο παραπάνω εάν είναι μεγάλα.

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές13 λεπτά ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές18 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές20 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές22 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές24 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Exit mobile version