Συνταγές
ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Θαυμάσιο γεύμα με σούπερ ψωμάκι – Το ψωμάκι όλα τα λεφτά!
Υπέροχο το λαδερό σου καλομαγειρεμένο και νοστιμότατο !
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 μιση κιλό φασολάκια
2 πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
5 ντομάτες χωρίς την φλούδα κομμένες σε καρεδακια
Μαϊντανό
Δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένω τα φασόλια ,αν έχουν νευράκια τα καθαρίζουμε γύρω – γύρω .
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα κόβω μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα φασόλια σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάπου κάπου.
Αφού μαλακώσουν λίγο ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, αφήνουμε να σιγοβρασουν με τα υγρά τους, προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να μείνει με το λαδάκι τους.
Εάν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι, συνήθως δεν χρειάζεται σιγοβράζει με τα υγρά του.
ΨΩΜΙ ΑΡΓΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Βγάζουμε την προηγούμενη μέρα το πρωί από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι πήρα μία ποσότητα 100 γραμμαρίων για κάθε κιλό αλεύρι που χρησιμοποίησα το έβαλα σε ένα μπολ έριξα ένα ποτηράκι κρασιού νερό χλιαρό και το ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί το προζύμι.
Εριξα 4 με 5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας παχυρευστος χυλός και το άφησα να ενεργοποιηθεί, να ανέβει και να βγάλει φουσκαλιτσες, περίπου 5 με 6 ώρες.
Το βραδάκι έριξα σε μια μεγάλη λεκάνη 5 ποτήρια χλιαρό νερό βρύσης, έβαλα το προζυμάκι και το ανακάτεψα να διαλυθεί.
Έριξα το αλεύρι (μισή ποσότητα σκληρό κίτρινο και μισή λευκό) ανακατεύοντας με σπάτουλα και το ανακάτεψα να το πάρει, σε αυτή την φάση δεν ζυμώνουμε με τα χέρια και δεν πειράζει αν δεν υγρανθεί όλο το αλεύρι. Σκεπασα τη λεκάνη και την άφησα 50 με 60 λεπτά.
Εκτέλεση
Κατόπιν έριξα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι για κάθε μισό κιλό αλεύρι που έβαλα , βρέχω τα χέρια μου και αρχίζουμε να κανω διπλώματα μερικά λεπτά, αν δω ότι κολλάει προσθέτω αλεύρι.
Το αφήνω πάλι 45 με 50 λεπτά να ξεκουραστεί και ξανά κάνω διπλώματα για 1 με 2 λεπτά .
Το σκεπασα και το άφησα όλη τη νύχτα να φουσκώσει.
Tο πρωί ζυμωσα πάλι για 1 με 2 λεπτά, έκοψα όση ποσότητα ζυμαριου ήθελα του έδωσα σχήμα και το έβαλα σε καλαθάκια με αντικολητικό χαρτί ψησίματος να φουσκώσουν, εάν θέλουμε τα βάζουμε κατευθείαν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, με χαρτί ψησίματος μέχρι να φουσκώσουν.
Εάν τα ψήσουμε σε γάστρα την βάζουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου να κάψει για μισή ώρα.
Μεταφέρουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μαζί με το χαρτί ψησίματος στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο, στα 25 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στα 35 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου και το αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 55 με 60 λεπτά αναλόγως πόση ποσότητα ζυμαριου έχουμε βάλει
χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού και ο ήχος που ακούγετε πρέπει να είναι κούφιος τότε είναι έτοιμο.
Εάν τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος που έχουμε βάλει το ζυμάρι να φουσκώσει, τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα και λίγο παραπάνω εάν είναι μεγάλα.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.