Συνταγές
Γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος, και οι περισσότεροι από μας φτιάχνουμε φανουρόπιτες!
Η συνταγή είναι από Νικολέττα Πετροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μερικά μέρη της Ελλάδας όμως, το έθιμο είναι να φτιάχνουν τον άρτο του Αγίου Φανουρίου με νάμα.
Είναι ένας πολύ απλός και πολύ μυρωδάτος άρτος, που γίνεται ακόμα και από νέες μαγείρισσες.
Δε χρειάζεται ζύμωμα, γιατί όλα τα υλικά τα βάζουμε μαζί και περιμένουμε να φουσκώσουν.
Θα χρειαστούμε
650 γρ. αλεύρι γοχ, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 1/2 κούπα λάδι, 150 γρ. ζάχαρη, από 1/2 κουταλάκι μαστίχα και κανέλα σε σκόνη, και από 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο, κακουλέ, μαχλέπι και γλυκάνισο.
3 κτσ. νάμα ( είναι το κρασί της κοινωνίας), 3 κουταλιές σουσάμι και μέλι.
Σε λεκανάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, και ζυμώνουμε ελαφρώς, να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζυμώνουμε ξανά και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Μόλις βγει, αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια με μέλι, και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Περιηγηθείτε σε νόστιμες και δημιουργικές συνταγές.
Ετοιμάστε γρήγορα πιάτα και απολαύστε τον υπόλοιπο χρόνο τρώγοντας τα.
Η συνταγή είναι από Νικολέττα Πετροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.