Συνταγές
Τόσο νόστιμο ριζότο με γαρίδες που θα το λατρέψεις!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι δημιουργίες της Τώνιας”
Πρώτα- πρώτα θα ξεκινήσουμε να καθαρίσουμε τις γαρίδες γιατί θα χρειαστούμε τα κεφάλια και τα κελύφη τους για το ζωμό που θα ετοιμάσουμε !
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ
ελαιόλαδο
Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
Δύο καρότα κομμένα σε φέτες
Δύο ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
Μισό φλυτζανάκι του καφέ ούζο
1, 1/2 με 2 λίτρα ζεστό νερό
Δυο μεγάλες ώριμες ντομάτες ολόκληρες
Ένα φύλλο δάφνης
Τέσσερα με πέντε κλαράκια μαϊντανού
Σχοινόπρασσο
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη (ή 1 κλαράκι φρέσκιας)
3 αστεροειδείς γλυκάνισους
Μισή ρίζα μαραθόριζας
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΜΟ
Σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα
ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες.
Σοτάρουμε μέχρι τα κεφάλια και τα κελύφη να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα.
Ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το ούζο, το αφήνουμε να πάρει 1 – 2 βράσεις και συμπληρώνουμε με το ζεστό νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για 30 λεπτά.
Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι πιέζοντας με μία κουτάλα ώστε να βγάλουν το μέγιστο της νοστιμιάς τους τα υλικά. Έτοιμος ο ζωμός για να ετοιμάσουμε το ρυζότο.
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΥΖΟΤΟ
Διαλέγουμε τη σωστή ποικιλία ρυζιού. Μπορούμε να επιλέξουμε Αρμπόριο ή ότι ποικιλία θέλετε κατάλληλη για ριζότο
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί αργά, σε χαμηλή φωτιά, για να μην μας καεί. Αν χρειαζόμαστε υγρασία μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζωμό, αρκεί να είναι ζεστός.
Προσθέτουμε το ρύζι. Το σοτάρουμε για λίγα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει
Τώρα είναι η ώρα που θα προσθέσουμε το κρασί !!. Ένα λευκό κρασί, είναι η ιδανική επιλογή.
Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτοντας καυτό το ζωμό, μία κουτάλα τη φορά, μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να απορροφήσει όλο το ζουμί.Δύο λεπτά πριν κλείσουμε την εστία μας προσθέτουμε τις γαρίδες μας για να μαγειρευτούν!!Κλείνουμε την εστία και αποσύρουμε την κατσαρόλα μας
Τώρα προσθέτουμε μία γενναία δόση τριμμένης παρμεζάνας ,ξύσμα από ένα λεμόνι και λίγο βούτυρο για να δέσουμε το ριζότο, το οποίο το έχουμε τραβήξει από τη φωτιά πρώτα!!
Σερβίρουμε ζεστό
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι δημιουργίες της Τώνιας”