Συνταγές
Το πιο αφράτο κέικ με μήλα και κανέλα
Η συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για την ζύμη. (Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)
-400 γρ. ζάχαρη
-250 ml. ηλιέλαιο
-4 αυγά
-150 ml. γάλα ή χυμό πορτοκάλι
-500 γρ. αλεύρι φαρίνα
-1 κτσ. κονιάκ
-1 κτγ. baking powder
-2 βανίλιες άρωμα
-1 πρέζα αλάτι
Για τα μήλα
-4 μήλα
-5 κτσ. μαύρη ζάχαρη
-1 κτγ. κοφτό κανέλα
-λίγο αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το ηλιέλαιο με την ζάχαρη, ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά, χτυπάμε, ρίχνουμε το κονιάκ, το baking powder, τις βανίλιες, το αλάτι και το γάλα εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι. Χτυπάμε ελαφρά.
Σταματάμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα τα κόβουμε σε κύβους τα ανακατεύουμε με το αλεύρι την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα. Τα τινάζουμε μέσα σε σουρωτήρι για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
(αυτό το κάνουμε για να μην πάνε τα μήλα στον πάτο της φόρμας αλλά και για να έχουνε ωραία γεύση και άρωμα).
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα, την αλευρώνουμε, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε εναλλάξ μείγμα και μήλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. ΜΕΤΑ τα ¾ της ώρας μπορούμε να ανοίξουμε τον φούρνο να βάλουμε ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε εάν έχει ψηθεί ή να χαμηλώσουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Εάν χρειάζεται σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μη στεγνώσει η επιφάνεια του κέικ.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου μέσα στην φόρμα και έπειτα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Εάν το κέικ μας δεν πέφτει σκεπάζουμε τη φόρμα με πολλές πετσέτες της κουζίνας για να ιδρώσει και μετά από 10 λεπτά περίπου να ξεκολλήσει.
Σημ: στο δικό μου κέικ έχω βάλει κανέλα μέσα στη ζύμη.
Επίσης χρησιμοποίησα τρία μήλα.
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.