Connect with us

Γλυκα

Τούρτα λευκή εσπρέσο-καραμέλα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση !

Published

on

tourta lefki karamela panos

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
25 γρμ. κακάο σκόνη
60 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. κοφτό πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την μους εσπρέσο:
100 γρμ. γάλα
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρμ. ζάχαρη
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
45 γρμ. κόρν φλάουρ
20 γρμ. βούτυρο βιτάμ, (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)
1 1/2 καφέ εσπρέσο, δυνατό
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την μους καραμέλας:
100 γρμ. γάλα
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρμ. ζάχαρη
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
45 γρμ. κόρν φλάουρ
20 γρμ. βούτυρο βιτάμ, (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)
1 1/2 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte D’or
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το σιρόπι:
150 γρμ νερό
100 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Για επικάλυψη, και διακόσμηση:
αρκετή σαντιγί
κερασάκια
ξύσμα σοκολάτας, κ.λ.π

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι: 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 24 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 C. για 20’ – 25′ λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
7. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, ή με το εργαλείο κοπής για παντεσπάνι, κόβουμε οριζοντίως δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Μους μόκα:
1. Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκεύει.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα στη φωτιά να κάψει.
3. Ανακατεύουμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, και το κόρν φλάουρ πολύ καλά, να ασπρίσουν. Ρίχνουμε στο μίγμα κρόκων 3-4 κουταλιές από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, και προσθέτουμε το μίγμα στη κατσαρόλα με την κρέμα-γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, τον εσπρέσο, ανακατεύουμε καλά,
και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που να πατά επάνω στην κρέμα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
6. Δουλεύουμε λίγο την κρέμα μόκα με το σύρμα να αφρατέψει, και προσθέτουμε διαδοχικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, με μία πλαστική σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.

Μους καραμέλα:
1. Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκεύει.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα στη φωτιά να κάψει.
3. Ανακατεύουμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, και το κόρν φλάουρ πολύ καλά, να ασπρίσουν. Ρίχνουμε στο μίγμα κρόκων 3-4 κουταλιές από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, και προσθέτουμε το μίγμα στη κατσαρόλα με το κρέμα- γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στραγγόξουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και το σιρόπι καραμέλας, ανακατεύουμε καλά, και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που να πατά επάνω στην κρέμα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
6. Δουλεύουμε λίγο την κρέμα μόκα με το σύρμα να αφρατέψει, και προσθέτουμε διαδοχικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, με μία πλαστική σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για 3 λεπτά.

Ολοκλήρωση τούρτας:
1. Βάζουμε ένα τσέρκι 24 εκ. πάνω σε ένα δίσκο, και τοποθετούμε μέσα τη μία φέτα παντεσπάνι. Με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Στρώνουμε με σπάτουλα την μους εσπρέσο από πάνω, και τοποθετούμε την δεύτερη φέτα παντεσπάνι. Πατάμε ελαφρά να κάτσει επίπεδα, και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Στρώνουμε την μους καραμέλας, την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1,30 έως 2 ώρες να σφίξει αρκετά καλά η κρέμα.
4. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι, και με μία παλέτα καλύπτουμε ομοιόμορφα όλη τη τούρτα με σαντιγί, περίπου 1/2 εκ. πάχος. Την υπόλοιπη σαντιγί την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και διακοσμούμε με ροζέτες την τούρτα μας, σέ ότι σχέδιο μας αρέσει.
5. Γαρνίρουμε με κερασάκια, ξύσμα σοκολάτας, ή με ότι άλλο θέλουμε, και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο σε μέτρια-δυνατή ψύξη για 2-3 ώρες, να σταθεροποιηθούν οι μους, και η σαντιγί.

Tips:
Χρωματίστε ένα μέρος από την σαντιγί με μπλε χρώμα, ροζ, πράσινο, κίτρινο, κ.λ.π, και διακοσμήστε την τούρτα σας ανάλογα με την χρήση που την θέλετε. Γενέθλια, γιορτή βάπτιση, ακόμα και για γάμο!!

Περισσότερες συνταγές στο www.sokolatomania.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές11 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές12 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές15 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές16 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές19 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές21 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές1 ημέρα ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version