Συνταγές
Συνταγή μεσσηνιακή! Παντεσπάνι που γίνεται με πολλά αυγά σε ίσες κουταλιές σιμιγδάλι και ζάχαρη
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για 40 νούμερο ταψί
18 αυγά
18 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό, εγώ σήμερα έβαλα 19 κουταλιές
18 κουταλιές κανονική ζάχαρη
6 βανιλιες
1 σφηνακι λικέρ μπανάνα πάντως κίτρινο χρώμα να είναι το λικέρ, ειδάλλως πάει και λικέρ μαστίχα ακόμα και ούζο.
Για το σιρόπι..
3 κούπες ζάχαρη
3 σιμισυ κούπες νερό
Φλούδες από 1 λεμόνι.
Από την ώρα που πάρει κοχλο βράζουμε για 6-7′. Πρώτα βράζουμε το σιρόπι να κρυώσει και ύστερα ξεκινάμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι.
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τά ασπράδια από τούς κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χτυπήσουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Τέλος τό μίξερ.
Τώρα προσθέτουμε τίς βανιλιες, το λικέρ εν αλαξ με το σιμιγδάλι και λίγο λίγο ρίχνουμε μέσα την σφιχτή μαρέγκα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, από πάνω προς τα κάτω και γύρω γύρω μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο φυτινη έβαλα εγώ το ταψί, ρίχνουμε μέσα το γλυκό μας και βάζω μέσα στο φούρνο.
Εκείνη την ώρα ανάβω το φούρνο στους 180 αντιστάσεις στην προτελευταία σκάλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδισει γύρω στα 40′ σίγουρα. Βγάζουμε καυτό το παντεσπάνι από το φούρνο, κάνω τρύπες παντού με οδοντογλυφίδα και ρίχνω όλο το σιρόπι σιγά σιγά και παντού.
Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν να το φτιάξουν.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.