Θα σας πρότεινα να το φτιάξετε μία μέρα που θα έχετε χρόνο ώστε να απολαύσετε τόσο την διαδικασία όσο και το ίδιο…
Καλές γλυκές μαγειρικές!
Υλικά:
Για το κέικ:
- 2 και 3/4 φλιτζάνια (345γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι (120ml) νερό
- 1/4 φλιτζανιού (60 ml) γάλα (αγελαδινό γάλα – εγώ χρησιμοποίησα άπαχο)
- 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την γέμιση:
- 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1/4 φλιτζανιού (50γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
Για το γλάσο:
- 1 φλιτζάνι (120γρ.) ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1 κουταλιά της σούπας (15ml) γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας (15ml) μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση:
- Για τη ζύμη: Βάζουμε στην άκρη 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε 2 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά μαζί έως ότου αναμειχθούν καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει και το μείγμα γίνει πολύ ζεστό για να το πιάσεις. Περίπου 45°-50°C. Ανακατεύουμε το μείγμα βούτυρο στο μείγμα αλευριού. Προσθέτουμε το αυγό και αρκετό ακόμα αλεύρι για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Εγώ χρειάστηκα 1/3 φλιτζανιού αλεύρι, αλλά μπορεί να χρειαστείτε ½ φλιτζάνι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα τραβιέται απαλά μακριά από την πλευρά της λεκάνης και έχει μία ελαστική υφή.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά. Σχηματίζουμε την ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Η ζύμη θα αυξηθεί ελαφρώς.
- Για τη γέμιση: Μετά από 30 λεπτά, απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 30×40 εκατοστών. Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο στην κορυφή. Ανακατεύουμε μαζί την κανέλα και τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό όλη την ζύμη. Ψεκάζουμε (ή βουτυρώνουμε) ένα 25 εκατοστών στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα κοπίδι πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε έξι λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών. Τυλίγουμε χαλαρά μια λωρίδα και την τοποθετούμε το στο κέντρο του ταψιού. Την τυλίγουμε πολύ χαλαρά, ώστε η ζύμη να έχει περιθώριο να φουσκώσει. Τυλίγουμε τις υπόλοιπες 5 λωρίδες γύρω από το κεντρικό ρολό, αρχίζοντας κάθε λωρίδα στο τέλος του προηγούμενου ρολού, προκειμένου να φτιάξουμε ένα μεγάλο έλασης κέικ. Λίγη από τη γέμιση μπορεί να χυθεί έξω καθώς φτιάχνουμε το κέικ, αλλά εγώ σκόρπισα ότι χύθηκε πάνω από το κέικ.
- Χαλαρά καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα για 60-90 λεπτά. Μπορούμε επίσης να κάνουμε αυτό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C. Σβήνουμε τον φούρνο. Τοποθετούμε το κέικ μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει. Μου πήρε 90 λεπτά.
- Αφού η ζύμη του κέικ έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Κάλυψα το κέικ με φύλλο αλουμινίου μετά από 15 λεπτά για να μην σκουρύνει πολύ. Κάποια σημεία του κέικ θα έχουν φουσκώσει πιο πολύ από κάποια άλλα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο! Όταν το βγάλετε από τον φούρνο απλά πιέστε με μία σπάτουλα προς τα κάτω τα σημεία που είναι πιο πολύ φουσκωμένα.
- Για το γλάσο: Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αμέσως πριν το σερβίρισμα, το περιχύνουμε με το γλάσο. Ανακατεύουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, το γάλα/κρέμα, το μέλι και τη βανίλια μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και περιχύνουμε το κέικ. Αν προτιμάτε ένα πιο παχύρευστο γλάσο, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι για να μειώσετε τη γλυκύτητα, αν θέλετε.
- Το κέικ απολαμβάνεται καλύτερα την ίδια μέρα, αλλά θα παραμείνει φρέσκο αν το καλύψουμε σφιχτά για 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
- Η ζύμη μπορεί να γίνει το βράδυ πριν από το βήμα 5. Καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε την από το ψυγείο και αφήστε την να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
- Μπορείτε να μην βάλετε σιρόπι σφενδάμου και να κάνετε ένα απλό γλάσο βανίλιας. Ή μην βάλετε τη βανίλια και φτιάξτε ένα απλό γλάσο σφενδάμου.
Ρόλο κέικ με κανέλα και γλάσο
http://marymary.designthesoul.gr