Συνταγές
Πρώτη δόση Πασχαλινών τσουρεκιών για να δοθούν σε αγαπημένους φίλους – αφράτα, μυρωδάτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
ΒΑΣΙΚΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ:
Ένα κιλό αλεύρι για τσουρέκια, εγώ χρησιμοποιώ το αλεύρι Robin hood,εδώ προσοχή το πακέτο γράφει ότι είναι 907 γραμμάρια, θα συμπληρώσετε μέχρι να γίνει ένα κιλό χωρίς τη συσκευασία, το αλεύρι πάντα κοσκινισμένο και πάντα ζυγισμένο όχι με τη σακούλα και όχι με το μάτι γιατί έχει σημασία στο να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια μας η ποσότητα του αλευριού
Το αλεύρι ΠΑΝΤΑ κοσκινισμένο και τα υλικά μας ζυγισμένα ακριβώς
400 -500 γραμμάρια ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε,αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη. Εγώ βάζω 500 γραμμάρια και πιστέψτε με δεν είναι πολύ γλυκά!!!Εξάλλου το τσουρέκι είναι ένα ψωμί γλυκό με αρώματα Πασχαλινά!!!
4 αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο τύπου Κερκύρας, ΟΧΙ μαργαρίνη
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο, πλήρες χλιαρό.
90 γραμμάρια μαγιά φρέσκια, εγώ χρησιμοποιώ το χρυσό χελιδόνι, ειδική για γλυκές παρασκευές
(Η αναλογία της ξηρής με τη νωπή μαγιά είναι 1:3 ( δηλαδή 1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 3 μέρη νωπής ).,δηλαδή περίπου 4 φακελάκια ξηρή μαγιά, για την ακρίβεια 3, 75 φακελάκια)
Ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι,σκόνη
Μισό κουταλάκι του γλυκού κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο, σκόνη
2 σταγόνες εσάνς μαστίχας ή μαστίχα κοπανισμένη 2-3 δάκρυα ή ένα κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια.
Ένα τρίτο του φλυτζανιού του καφέ ούζο ,αν δεν σας αρέσει το ούζο μπορείτε να βάλετε μαύρο ρούμι ή ότι ποτό της αρεσκείας σας π.χ λεμοντζέλο
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ότι έχετε ή ότι σας αρέσει.
Το χυμό μισού λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε 1/3 του κουταλιού του γλυκού σόδα
Ελάχιστο αλάτι
Βγαίνουν τρία μεγάλα τσουρέκια, εσείςμπορείτε να τα κάνετε ότι μέγεθος θέλετε
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς μόνο εμφιαλωμένο νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ
Ένα ολόκληρο αυγό
Ένα ασπράδι.
Φιλέ αμυγδάλου, κόκκους λευκής ζάχαρης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για αφράτα τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε ένα μπόλ, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 1/3 ποτήρι του νερού νερό χλιαρό αν έχετε εμφιαλωμένο ακόμα καλλίτερα . Διαλύουμε τη μαγιά , προσθέτουμε λίγο αλεύρι σιγά σιγά μία ή δύο κουταλιές (όχι από το ζυγισμένο) ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό ,προσοχή όχι ζεστό να μην καεί η μαγιά
Λιώνουμε το βούτυρο ή στα μικροκύματα ή σε κατσαρολάκι .
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν λευκή κρέμα, προσθέτουμε το κακουλέ, το μαχλέπι,το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα,το αλάτι και το ούζο . Ακολούθως προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού με τη σόδα!!!Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο κάδο του μίξερ
Εξακολουθούμε να ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής ρίχνοντας λίγο λίγο το βούτυρο σαν χοντρό κορδόνι για 20 -25 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει μαζευτεί γύρω από το γάντζο και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γιατί έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη . Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.ΠΡΟΣΟΧΗ ,ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ, μόνο στην περίπτωση που σας ξέφυγε παραπάνω υγρό και η ζύμη σας φαίνεται πολύ πολύ πολύ μαλακή ρίξτε μία….. ή δύο κουταλιές αλεύρι
Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα αέρος, εγώ βάζω τη λεκάνη τυλιγμένη με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται η ζύμη μας και να διατηρεί την υγρασία της μέσα στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει πρώτα στους 50 βαθμούς στον αέρα και τον έχω κλείσει πριν βάλω τη λεκάνη με τη ζύμη των τσουρέκιών!!!Όταν φουσκώσει η ζύμη των τσουρεκιών μας τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε!!!(έχω αναρτήσει το βίντεο με τον τρόπο που το κάνω )Εγώ ζυγίζω τη ζύμη για να είναι ίσου βάρους τα κορδόνια που θα κάνω τις πλεξούδες ώστε τα τσουρέκια να είναι ισομεγέθη και να ψηθούν ομοιόμορφα την ίδια ώρα!!!Για να μην κολλήσουν τα τσουρέκια μεταξύ τους τοποθετώ λαδόκολλα ενδιάμεσα τους ώστε η λαδόκολλα να εμποδίσει τα τσουρέκια να κολλήσουν και έτσι ψήνονται γύρω γύρω ωραία και έχουν ωραία όψη
Δεν αλευρώνουμε ποτέ μια φουσκωμένη ζύμη τσουρεκιού αλλά ούτε πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που δουλεύουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια.Όταν έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη σωστά και έχουν φουσκώσει καλά η ζύμη μας δεν κολλάει!! Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να πλάσετε τα κορδόνια βάζουμε μόνο λίγο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας που είναι αρκετό για να την πιάσουμε όσο μαλακή κι αν είναι!! Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μερίδες για να πλάσουμε τα κορδόνια
Τώρα πλάθουμε κάθε κομμάτι της ζύμης μας σε κορδόνι!!!! Φτιάχνουμε πρώτα όλα τα κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, περίπου πέντε λεπτά
Ακολούθως ξαναπλάθουμε τα κορδόνια μας ,ώστε το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί στην εμφάνιση,να είναι ομοιόμορφα με ωραία όψη και να έχουν παντού το ίδιο πάχος!!!Αν το κορδόνι μας μαζεύει κατά το πλάσιμο , χρειάζεται λίγο χρόνο να μείνει πάνω στον πάγκο μας να ξεκουραστεί. Δοκιμάζουμε ξανά σε 5-6 λεπτά .
Σημαντικό σημείο για κορδωτά και όμορφα στην όψη τσουρέκια είναι και το πλάσιμο των κορδονιών!!! Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχηματισμένες ίνες- κόρδες στο ζυμάρι μας , να ισομοιράσουμε τις φυσαλίδες της μαγιάς μέσα στο κορδόνι, να κάνουμε ομοιόμορφο το πάχος για να αντέξει την πίεση από τα αέρια της μαγιάς και να φουσκώσει ωραία
Οταν έχουμε στητά κορδόνια στο πλάσιμο είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καλοπλεγμένα τσουρέκια, που θα φουσκώσουν χωρίς να απλώσουν και θα ψηθούν ωραία
Αν παρόλα αυτά βλέπετε ότι δεν μπορείτε να πλάσετε καλά τα κορδόνια, βάλτε το τσουρέκι σας σε μια φόρμα μακρουλή που η οποία θα το βοηθήσει να ανεβεί και δε θα σας απλώσει
Τώρα τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν σκεπασμένα
Όταν φουσκώσουν αλοίφουμε με αυγό, αφήνουμε πέντε λεπτά να ηρεμήσουν μετά το άλοιμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 150 βαθμών στον αέρα για 30 έως 37 λεπτά το πολύ για μεγάλα τσουρέκια και 25 λεπτά για μικρότερα
Μέσα στο φούρνο τοποθετώ ένα μπολ ή ένα ταψάκι με καυτό νερό, κάτω κάτω στο φούρνο, την ώρα που ψήνουμε τα τσουρέκια ,το ταψάκι το τοποθετούμε στο φούρνο πριν βάλουμε τα τσουρέκια για ψήσιμο. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν θα γυαλίσουν την ζύμη των τσουρεκιών και θα τα διατηρήσουν μαλακά στο εσωτερικό τους αφού ψηθούν.
Πολλές φίλες με ρωτούν αν δεν έχουν κουζινομηχανή πως θα ζυμώσουν τα τσουρέκια ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν οι κόρδες
Θέλει αρκετό ζύμωμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνουμε όπως γνωρίζουμε με μπουνιές τα χέρια μας αλλά τραβάμε τη ζύμη μας με τα χέρια μας και τη διπλώνουμε ,αν κουραστούμε αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τραβάμε και διπλώνουμε
Αφήνουμε πάλι τη ζύμη σκεπασμένη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία!!Περίπου 30 με 35 λεπτά χρειάζεστε για να ζυμωθεί σωστά!!Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας
Πολλές φίλες θέλουν να βάλουν στο τσουρέκι κόκκινο αυγό, θα σας πω τι κάνω εγώ, βράζω ένα αυγό ,το τυλίγω με λαδόκολλα και το τοποθετώ στο τσουρέκι
Όταν ψηθεί το τσουρέκι ,βγάζω το αυγό, μένει το κενό και εκεί στη θέση αυτή τοποθετώ το βαμμένο αυγό αφού το τυλίξω από τη μέση και κάτω με μια μεμβράνη για να μην κοκκινήσει το τσουρέκι από τη βαφή
Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.