Πρώτη δόση Πασχαλινών τσουρεκιών για να δοθούν σε αγαπημένους φίλους - αφράτα, μυρωδάτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά
Connect with us

Συνταγές

Πρώτη δόση Πασχαλινών τσουρεκιών για να δοθούν σε αγαπημένους φίλους – αφράτα, μυρωδάτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά

Published

on

278477383 2908899856068587 1430376725583655672 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά:
ΒΑΣΙΚΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ:

Ένα κιλό αλεύρι για τσουρέκια, εγώ χρησιμοποιώ το αλεύρι Robin hood,εδώ προσοχή το πακέτο γράφει ότι είναι 907 γραμμάρια, θα συμπληρώσετε μέχρι να γίνει ένα κιλό χωρίς τη συσκευασία, το αλεύρι πάντα κοσκινισμένο και πάντα ζυγισμένο όχι με τη σακούλα και όχι με το μάτι γιατί έχει σημασία στο να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια μας η ποσότητα του αλευριού
Το αλεύρι ΠΑΝΤΑ κοσκινισμένο και τα υλικά μας ζυγισμένα ακριβώς

400 -500 γραμμάρια ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε,αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη. Εγώ βάζω 500 γραμμάρια και πιστέψτε με δεν είναι πολύ γλυκά!!!Εξάλλου το τσουρέκι είναι ένα ψωμί γλυκό με αρώματα Πασχαλινά!!!
4 αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο τύπου Κερκύρας, ΟΧΙ μαργαρίνη
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο, πλήρες χλιαρό.
90 γραμμάρια μαγιά φρέσκια, εγώ χρησιμοποιώ το χρυσό χελιδόνι, ειδική για γλυκές παρασκευές
(Η αναλογία της ξηρής με τη νωπή μαγιά είναι 1:3 ( δηλαδή 1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 3 μέρη νωπής ).,δηλαδή περίπου 4 φακελάκια ξηρή μαγιά, για την ακρίβεια 3, 75 φακελάκια)
Ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι,σκόνη
Μισό κουταλάκι του γλυκού κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο, σκόνη
2 σταγόνες εσάνς μαστίχας ή μαστίχα κοπανισμένη 2-3 δάκρυα ή ένα κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια.
Ένα τρίτο του φλυτζανιού του καφέ ούζο ,αν δεν σας αρέσει το ούζο μπορείτε να βάλετε μαύρο ρούμι ή ότι ποτό της αρεσκείας σας π.χ λεμοντζέλο
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ότι έχετε ή ότι σας αρέσει.
Το χυμό μισού λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε 1/3 του κουταλιού του γλυκού σόδα
Ελάχιστο αλάτι
Βγαίνουν τρία μεγάλα τσουρέκια, εσείςμπορείτε να τα κάνετε ότι μέγεθος θέλετε
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς μόνο εμφιαλωμένο νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ
Ένα ολόκληρο αυγό
Ένα ασπράδι.
Φιλέ αμυγδάλου, κόκκους λευκής ζάχαρης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για αφράτα τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε ένα μπόλ, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη ζάχαρη και 1/3 ποτήρι του νερού νερό χλιαρό αν έχετε εμφιαλωμένο ακόμα καλλίτερα . Διαλύουμε τη μαγιά , προσθέτουμε λίγο αλεύρι σιγά σιγά μία ή δύο κουταλιές (όχι από το ζυγισμένο) ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό ,προσοχή όχι ζεστό να μην καεί η μαγιά

Λιώνουμε το βούτυρο ή στα μικροκύματα ή σε κατσαρολάκι .
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν λευκή κρέμα, προσθέτουμε το κακουλέ, το μαχλέπι,το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα,το αλάτι και το ούζο . Ακολούθως προσθέτουμε λίγο γάλα και λίγο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού με τη σόδα!!!Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο κάδο του μίξερ

Εξακολουθούμε να ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής ρίχνοντας λίγο λίγο το βούτυρο σαν χοντρό κορδόνι για 20 -25 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει μαζευτεί γύρω από το γάντζο και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γιατί έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη . Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.ΠΡΟΣΟΧΗ ,ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ, μόνο στην περίπτωση που σας ξέφυγε παραπάνω υγρό και η ζύμη σας φαίνεται πολύ πολύ πολύ μαλακή ρίξτε μία….. ή δύο κουταλιές αλεύρι

Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα αέρος, εγώ βάζω τη λεκάνη τυλιγμένη με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται η ζύμη μας και να διατηρεί την υγρασία της μέσα στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει πρώτα στους 50 βαθμούς στον αέρα και τον έχω κλείσει πριν βάλω τη λεκάνη με τη ζύμη των τσουρέκιών!!!Όταν φουσκώσει η ζύμη των τσουρεκιών μας τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε!!!(έχω αναρτήσει το βίντεο με τον τρόπο που το κάνω )Εγώ ζυγίζω τη ζύμη για να είναι ίσου βάρους τα κορδόνια που θα κάνω τις πλεξούδες ώστε τα τσουρέκια να είναι ισομεγέθη και να ψηθούν ομοιόμορφα την ίδια ώρα!!!Για να μην κολλήσουν τα τσουρέκια μεταξύ τους τοποθετώ λαδόκολλα ενδιάμεσα τους ώστε η λαδόκολλα να εμποδίσει τα τσουρέκια να κολλήσουν και έτσι ψήνονται γύρω γύρω ωραία και έχουν ωραία όψη

Δεν αλευρώνουμε ποτέ μια φουσκωμένη ζύμη τσουρεκιού αλλά ούτε πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια που δουλεύουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια.Όταν έχει ενεργοποιηθεί η γλουτένη σωστά και έχουν φουσκώσει καλά η ζύμη μας δεν κολλάει!! Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να πλάσετε τα κορδόνια βάζουμε μόνο λίγο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας που είναι αρκετό για να την πιάσουμε όσο μαλακή κι αν είναι!! Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μερίδες για να πλάσουμε τα κορδόνια

Τώρα πλάθουμε κάθε κομμάτι της ζύμης μας σε κορδόνι!!!! Φτιάχνουμε πρώτα όλα τα κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, περίπου πέντε λεπτά
Ακολούθως ξαναπλάθουμε τα κορδόνια μας ,ώστε το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί στην εμφάνιση,να είναι ομοιόμορφα με ωραία όψη και να έχουν παντού το ίδιο πάχος!!!Αν το κορδόνι μας μαζεύει κατά το πλάσιμο , χρειάζεται λίγο χρόνο να μείνει πάνω στον πάγκο μας να ξεκουραστεί. Δοκιμάζουμε ξανά σε 5-6 λεπτά .

Σημαντικό σημείο για κορδωτά και όμορφα στην όψη τσουρέκια είναι και το πλάσιμο των κορδονιών!!! Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχηματισμένες ίνες- κόρδες στο ζυμάρι μας , να ισομοιράσουμε τις φυσαλίδες της μαγιάς μέσα στο κορδόνι, να κάνουμε ομοιόμορφο το πάχος για να αντέξει την πίεση από τα αέρια της μαγιάς και να φουσκώσει ωραία

Οταν έχουμε στητά κορδόνια στο πλάσιμο είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καλοπλεγμένα τσουρέκια, που θα φουσκώσουν χωρίς να απλώσουν και θα ψηθούν ωραία
Αν παρόλα αυτά βλέπετε ότι δεν μπορείτε να πλάσετε καλά τα κορδόνια, βάλτε το τσουρέκι σας σε μια φόρμα μακρουλή που η οποία θα το βοηθήσει να ανεβεί και δε θα σας απλώσει

Τώρα τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν σκεπασμένα
Όταν φουσκώσουν αλοίφουμε με αυγό, αφήνουμε πέντε λεπτά να ηρεμήσουν μετά το άλοιμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 150 βαθμών στον αέρα για 30 έως 37 λεπτά το πολύ για μεγάλα τσουρέκια και 25 λεπτά για μικρότερα

Μέσα στο φούρνο τοποθετώ ένα μπολ ή ένα ταψάκι με καυτό νερό, κάτω κάτω στο φούρνο, την ώρα που ψήνουμε τα τσουρέκια ,το ταψάκι το τοποθετούμε στο φούρνο πριν βάλουμε τα τσουρέκια για ψήσιμο. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν θα γυαλίσουν την ζύμη των τσουρεκιών και θα τα διατηρήσουν μαλακά στο εσωτερικό τους αφού ψηθούν.

Πολλές φίλες με ρωτούν αν δεν έχουν κουζινομηχανή πως θα ζυμώσουν τα τσουρέκια ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν οι κόρδες
Θέλει αρκετό ζύμωμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνουμε όπως γνωρίζουμε με μπουνιές τα χέρια μας αλλά τραβάμε τη ζύμη μας με τα χέρια μας και τη διπλώνουμε ,αν κουραστούμε αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τραβάμε και διπλώνουμε

Αφήνουμε πάλι τη ζύμη σκεπασμένη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία!!Περίπου 30 με 35 λεπτά χρειάζεστε για να ζυμωθεί σωστά!!Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας
Πολλές φίλες θέλουν να βάλουν στο τσουρέκι κόκκινο αυγό, θα σας πω τι κάνω εγώ, βράζω ένα αυγό ,το τυλίγω με λαδόκολλα και το τοποθετώ στο τσουρέκι

Όταν ψηθεί το τσουρέκι ,βγάζω το αυγό, μένει το κενό και εκεί στη θέση αυτή τοποθετώ το βαμμένο αυγό αφού το τυλίξω από τη μέση και κάτω με μια μεμβράνη για να μην κοκκινήσει το τσουρέκι από τη βαφή

Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

tyropitakia
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

438781687 1897851570636502 4630730539001803796 n
Συνταγές11 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

440133414 10228960369826531 1343457125388605276 n
Συνταγές13 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές15 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

438171176 1937506040002352 1877909475322535809 n
Συνταγές17 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!
Συνταγές18 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

ΑΡΝΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ
Συνταγές19 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

438197678 25304900402457778 423526680758489844 n
Συνταγές19 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

18119105 1138967986230004 4333349049671937397 n
Συνταγές20 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

57649355 2118044975154083 601096409835372544 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

437147856 1938315829963860 225519671893452047 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

439633102 1460436074867075 2534860851481094014 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

437515873 7444297028939942 5219485790861000361 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

440402969 2120746691617269 8294024271672274047 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

437134706 1397083810964294 4428837275876949378 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

438087548 10224376673109291 1597284673643332996 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

437485180 10161072654198672 2339627814631984666 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

437741740 1930882103998079 8752890578701131122 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

438239790 976003577426419 5646475004686188352 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

439437427 1400751570597518 3019271819696901946 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

438039278 7485875734826215 3132959939182933445 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

440748620 7438416212919972 6695056672262723531 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

440409531 1398803420792333 8338166074848492921 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

436410473 398716963007297 4186628714114494395 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

439935816 956384755894267 506533087958953961 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

438092179 10210807214891792 3433017245582017765 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

435779798 10210782226787105 3769595443183084001 n 1
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

ΑΥΓΑ ΦΥΣΙΚΗ ΒΑΦΗ
Συνταγές4 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!