Συνταγές
Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Roubina Konst – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι, (από φούρνο το παίρνω)
180 γρ. βούτυρο γάλακτος και αγελαδινό μισό- μισό
340 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γάλα
150 γρ. νερό
4 αυγά και 1 κρόκο
70 γρ. μαγιά νωπή
1 σακουλάκι μαχλέπι
8 δάκρυα μαστίχα, (τη χτυπάω στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μια πρέζα αλάτι
1 κάψουλα βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζω τα 150 γραμμάρια νερό, (να είναι χλιαρό), τη μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη και 150 γραμμάρια αλεύρι από το 1 κιλό και κάνω ένα χυλό, το αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μισό βούτυρο, (το άλλο μισό το κρατάμε για το τέλος του ζυμώματος), και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι να γίνει ένα χλιαρό μείγμα. Όχι καυτό γιατί θα κάψουμε τη μαγιά.
Αφού φουσκώσει το προζύμι μας το ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα από το κατσαρολάκι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 20 έως 25 λεπτά.
Μόλις περάσει το 10λεπτο ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι όλη η ζύμη να τυλιχτεί γύρω από το γάντζο, τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Τη μεταφέρουμε σε μία λεκάνη λαδωμένη, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου δύο ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου.
Όταν είμαι έτοιμη πατάμε με το χέρι να ξεφουσκώσει κάνουμε 2-3 διπλώματα και χωρίζουμε σε μπαλάκια ανάλογα το πόσα τσουρέκια θα φτιάξουμε.
Εγώ με αυτή τη δόση φτιάχνω 4 τσουρέκια 550 γραμμάρια περίπου το καθένα. Φτιάχνουμε τα μπαλάκια σε μικρά λουκανικάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 15 λεπτά.
Πλάθω τις κοτσίδες τις τοποθετώ σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχω γυρίσει ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν και αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μεμβράνη 35 με 40 λεπτά.
Χτυπάω ένα ασπράδι αυγού με λίγο νεράκι, αλείφω τα τσουρέκια, ρίχνω αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο.
Τα βγάζω πάνω σε μία πετσέτα αφήνω να κρυώσουν και τυλίγω με μεμβράνη.
Η Συνταγή είναι από Roubina Konst – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.