Συνταγές
Πολύ ωραία αφράτα και λαχταριστά τσουρέκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
800 γρ. χλιαρό νερό (για το προζύμι)
13 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8γρ.
8 αυγά
800 γρ. ζάχαρη
190 γρ. φρέσκο βούτυρο ( LURPAK)
60 γρ. βούτυρο ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
185 γρ. γάλα
2 γρ. μαστίχα
6 γρ. μαχλέπι
2 1/2 κιλά περίπου αλεύρι για τσουρέκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη βάζουμε τα 800 γρ. χλιαρό νερό και διαλύουμε τις μαγιές με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη.
Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει ,για περίπου 1 ώρα ή όσο χρειαστεί.
Όσο φουσκώνει το προζύμι μας,χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη μισή ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν και προσθέτουμε μέσα σταδιακά τη μαρέγκα και χτυπάμε να ενωθούν όλα μαζί.
Λιώνουμε το βούτυρο και τη ΦΥΤΙΝΗ. Να είναι χλιαρά, μην κάψουμε το προζύμι.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό.
Κοπανίζουμε τη μαστίχα με λίγο αλεύρι, με το γουδί.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λιωμένο βούτυρο,τη ΦΥΤΙΝΗ και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το μίγμα αυγών ζάχαρης, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι,ανακατεύουμε και προσθέτουμε το προζύμι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι διπλώνοντας το ζυμάρι. Δεν πρέπει να γίνουν σκληρά.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι.
Όταν είναι έτοιμο πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε.
Εγώ τα έκανα περίπου 500-600 γρ. το καθένα και στα μισά έβαλα στη μέση κουβερτούρα που είχα ψιλοκόψει.
Τα τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν.
Ο χρόνος στο κάθε ανέβασμα είναι σχετικός και έχει σημασία η θερμοκρασία δωματίου που υπάρχει.
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με αυγό και τα στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 με 35 λεπτά.
Αν ροδίσουν πολύ στη διάρκεια του ψησίματος τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Τα ψήνουμε στη θέση που ψήνουμε το κέϊκ.
Την επόμενη ημέρα που θα τα φτιάξουμε, αν θέλουμε τα τυλίγουμε ένα ένα σε διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε στον καταψύκτη ,αν θέλουμε να καταναλώσουμε άλλη ημέρα και έτσι διατηρούνται φρέσκα.
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.