Συνταγές
Πεντανόστιμη γλυκιά πίτα με μαρμελάδα και ένα ρολό με καρύδια, συνταγή από τον Καύκασο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
για το προζύμι
-1/3 του ποτηριού νερό σε θερμοκρασία 38 έως 40 βαθμούς
-ζάχαρη 2κ.γ
-μαγιά 12 γρ.
-αλεύρι 3κ.γ
για τη ζύμη
-γάλα 400 ml
-γιαούρτι 100γρ.
-βούτυρο 75γρ.
-αυγά 4
-ζάχαρη 250γρ. (η συνταγή είναι με 500γρ. αλλά εάν σας φαίνεται πολύ γλυκό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 250γρ.)
-αλεύρι 1 κιλό και 100γρ. ή 1 κιλό και 200γρ. (στην δική μας συνταγή χρησιμοποιήσαμε 1 κιλό και 100 γρ.)
-βανιλίνη 1 ή 2γρ.
-σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο 50-70ml
-μπέικιν πάουντερ 5γρ.
-αλάτι 0,5κ.γ
για τη γέμιση
-μαρμελάδα 500 έως 700γρ.
-2κ.σ αλεσμένα καρύδια
για την επικάλυψη
-1 αυγό
-νερό ή γάλα 1κ.γ
για το σιρόπι
-ζάχαρη 100γρ.
-νερό 200γρ.
για το Ρολό με καρύδια
-3κ.σ αλεσμένα καρύδια
-2κ.σ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας βάζοντας σε μία μικρή κατσαρόλα 400 γρ. ζεστό νερό και 75 γρ. βούτυρο το οποίο θα αφήσουμε να λιώσει.
Στη συνέχεια, σε ένα μπώλ θα βάλουμε 1/3 του ποτηριού νερό σε θερμοκρασία 38 έως 40 βαθμούς, 12γρ. μαγιά, 2κ.γ ζάχαρι, 3κ.γ αλεύρι, θα τα ανακατέψουμε με το κουτάλι και θα το αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπωλ, θα βάλουμε 100γρ. γιαούρτι, 4 αυγά, 500γρ. ζάχαρι, 5γρ. baking powder, 1 ή 2 βανιλίνες, μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι και θα ανακατέψουμε με τα χέρια. Κατόπιν θα αδειάσουμε σε αυτό, το μπωλ με το λιωμένο βούτυρο.Συνεχίζουμε, προσθέτοντας 50 ή 70 γρ. σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Θα ρίξουμε τώρα στο μίγμα αυτό 1 κιλό και 100 γραμμάρια αλεύρι, θα ανακατέψουμε με τα χέρια για λίγο και θα προσθέσουμε ακόμα λίγο σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο, η ζύμη αυτή η οποία θα πρέπει να είναι υγρή και κολλώδης. Θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε την ζύμη έως ότου να γίνει λεία και ελαστική.
Θα την καλύψουμε και θα την αφήσουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 έως 1,5 ώρα. Μετά από αυτό τον χρόνο η ζύμη θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ξεσκεπάσουμε την φουσκωμένη ζύμη, θα την ζυμώσουμε ξανά για λίγο ακόμα, θα την σκεπάσουμε και θα την αφήσουμε πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Σε μία φόρμα στρογγυλή διαμέτρου περίπου 28 εκατοστών θα βάλουμε λαδόκολλα.
Βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας με λάδι και μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη εκ των οποίων τα δύο ίσα και το τρίτο μικρότερο για το ρολό με το καρύδι. Σε ένα τραπέζι θα πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι και θα ζυμώσουμε τα τρία κομμάτια ζύμης ακόμα λίγο μαζεύοντάς την ζύμη προς το εσωτερικό της.
Θα σκεπάσουμε τώρα τα τρία κομμάτια της ζύμης με μεμβράνη και θα τα αφήσουμε να ξεκουραστούν για περίπου 20 λεπτά.
Μετά από αυτό τον χρόνο, παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα τραπέζι που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι και το απλώνουμε στη φόρμα. Στη συνέχεια, αδειάζουμε επάνω σε αυτή τη ζύμη περίπου 700γρ. μαρμελάδα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και την πασπαλίζουμε και με 2κ.σ τριμμένα καρύδια.
Παίρνουμε τώρα το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο με τον πλάστη και με αυτό το δεύτερο φύλλο, καλύπτουμε τώρα την μαρμελάδα στη φόρμα και την ισιώνουμε καλά με τα χέρια μας να καλύψει καλά το πρώτο φύλλο της ζύμης.
Το επόμενο βήμα, είναι να κόψουμε το δεύτερο αυτό φύλλο της ζύμης σε 8 ίσα κομμάτια και κατόπιν με ένα ψαλίδι, θα τα μοιράσουμε αφήνοντας μία μικρή απόσταση από το κέντρο της φόρμας. Ετσι, θα μπορέσουμε τώρα να στρίψουμε μεταξύ τους αυτά τα κομμάτια της ζύμης υπό μορφή κοτσίδας.
Σε ένα μπώλ, θα σπάσουμε ένα αυγό και θα ρίξουμε 1κ.γ νερό ή γάλα. Ανακατεύουμε λίγο, και με ένα πινέλο θα αλείψουμε την πίτα.
Θα την βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 35 έως 40 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπώλ 3κ.σ αλεσμένα καρύδια, και 2κ.σ ζάχαρι. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και προηγούμενα με τον πλάστη το τρίτο κομμάτι της ζύμης και αδειάζουμε στο φύλλο αυτό τα αλεσμένα καρύδια με τη ζάχαρι. Τυλίγουμε το φύλλο και του δίνουμε σχήμα κρουασάν. Αφήνουμε το φύλλο αυτό να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά. Ετσι είναι έτοιμο και το ρολό με τα καρύδια το οποίο θα ψήσουμε αντίστοιχα.
Βγάζοντας την πίτα από το φούρνο θα την αλείψουμε με το σιρόπι που μπορούμε να φτιάξουμε με 200γρ. νερό και 100γρ. ζάχαρι και θα την πασπαλίσουμε με λίγο τριμμένο καρύδι και η συνταγή μας είναι έτοιμη.
Καλή απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=OW0xw_pj45Q
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes