Συνταγές
Μυρωδάτο γλυκό στολισμένο με σαντιγύ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
300 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
250 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι, σε σκόνη
*** Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε την συνταγή μας για το ραβανί!
Για το σιρόπι
350 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 σε σκόνη
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ,την κτυπάω 5λ με μίξερ χειρός ,να γίνει σαντυγί
Για το σερβίρισμα
200γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,κτυπημένη σε σαντυγί για 5λ με το μίξερ χειρός! ( Προαιρετικά η σαντυγί,μπορούμε να το αφήσουμε μόνο με την κρέμα και πασπαλίζουμε με κανέλα)
Κανέλα, σε σκόνη
*δεν έβαλα ,λόγω της περίστασης ,τα ήθελα όλα λευκά και σιέλ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα
Σε ένα μπωλ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32×25 εκ. και απλώνουμε καλά με μια μαρίζ( σήμερα προτίμησα στρογγυλό )
Ψήνουμε για 20 λεπτά
Αφαιρουμε και αφήνω να κρυώσει καλά
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη
Περιχύνουμε με μία κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζω 450 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρω σε μέτρια φωτιά
Αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να ανακατέψω
Σε ένα μπώλ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύω
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς
Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά
Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα!
Αφαιρουμε από τη φωτιά, βάζω το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
Αδειάζουμε σε ένα μπωλ, καλύπτω με διάφανη μεμβράνη ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να κρυώσει καλά
Για τη σύνθεση
Την κρέμα πατισερί την ανακατεύω καλά με ένα σύρμα να αφρατέψει
Βάζουμε τη σαντυγί και ανακατεύω απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μία αφράτη κρέμα
Βάζουμε πάνω από τη βάση και απλώνω σε όλη την επιφάνεια με μια μαρίζ
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά! Στολίζουμε την σαντιγύ με κορνέ
Πασπαλίζουμε με κανέλα (σήμερα το παρέλειψα)
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.