Συνταγές
Μια πολύ ωραία σπιτική σπανακόπιτα, νηστίσιμη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής μαγειρικής από “Ιωαννα Μπελτσιδη – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά- Ζύμη(φύλλα πίτας για αρχάριους)
600γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
320 γρ.νερο
10 γρ. αλάτι
30 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. ξύδι
Ελαιόλαδο για να καλύψουμε τα ζυμαρακια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μπολ, το νερό χλιαρό,το λάδι, το αλάτι,το ξύδικαι στο τέλος, το αλεύρι .
Ζυμωνουμε και το κόβουμε σε 6 μπαλιτσες των 150 γρ. περίπου.Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να ξεκουραστουν για 30λ. μέχρι μια ώρα ,περιπου αφού σκεπάσουμε το μπολ.Οσο πιο πολύ ξεκουραστεί τόσο το καλύτερο.
Η ζύμη είναι 970 γρ.περιπου.
Μέχρι να γίνει η ζύμη, ετοιμάζουμε, τη γέμιση.
Γέμιση- Υλικά
500γρ σπανάκι (τριμμένα με αλάτι και να έχουν φύγει τα υγρά τους).
3 πράσα , κομμένα σε λεπτές ροδελες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ( σωταρουμε όποιος θέλει)
1 ματσάκι τσουκνιδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι λαπατα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φύλλα, από τα καρότα
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλο
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. καλαμποκαλευρο
1 μπεκιν
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Νηστίσιμο τυράκι ( όποιος θέλει)
Όλα μαζί σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και έτοιμη, η γέμιση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε 6 φύλλα για την πίτα.Στη νηστίσιμη πίτα,τα κάνω, λίγο χοντρά,τα φύλλα.
Για να τα ανοίξουμε, χρησιμοποιούμε τα χεράκια μας.Ανοιγουν πολύ εύκολα, απλώνοντας με τα χέρια.Μπορουμε και με τον πλάστη.
Εγω σήμερα το δοκίμασα.Ειναι πολύ εύκολο.Παταμε-ανοιγουμε.
Λαδωνουμε το ταψί.Ανοιγουμε το φύλλο, βάζουμε γέμιση στη μέση και κανουμε στριφτάρι και γεμίζουμε το ταψι.
Την χαράζουμε και την ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ταψί 30 αρι
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170-200 β ,ανάλογα το φούρνο,για 1 ώρα,στις αντιστάσεις.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ιωαννα Μπελτσιδη – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” Κ.Γιωργου Ζωλη