Connect with us

Συνταγές

Εύκολα μελομακάρονα με στέβια ή / και μέλι – για γλυκές γιορτές

Published

on

413946977 1405732743366752 6536321470396254737 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά
Για περίπου 2 κιλά
Για τα μελομακάρονα:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα κρυσταλλική λευκή στέβια σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2 αλεσμένη στο μούλτι
1 κτγ. μπέικιν πάουντερ
1 κτγ. κανέλα
1 κτγ. κοφτό γαρύφαλλο
1 ακέρωτο πορτοκάλι το ξύσμα του
1/2 λεμόνι ακέρωτο το ξύσμα του
1 κτγ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
1 σφηνάκι κονιάκ
100 γραμ. καρυδόψιχα

Για το σιρόπι:
250 γραμ. στέβια κρυσταλλική λευκή σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2
500 γραμ. μέλι
500 γραμ. νερό
1/2 πορτοκάλι ακέρωτο το ξύσμα του
1/2 λεμόνι μόνο τον χυμό του

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την στέβια, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και τα ξύσματα.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ, και ανακατεύουμε με γάντια ελαφρά μέχρι να αποροφηθεί το αλεύρι.
Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.
Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» ή «τρύπες» με ένα πιρούνι.

Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σιρόπι:
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου, από την στιγμή που θα έρθει το σιρόπι σε βρασμό.

Ξαφρίζουμε στο τέλος, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
(Ο αφρός κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και αφαιρείται πανεύκολα, με κουτάλι)

Σιρόπιασμα και σερβίρισμα:
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα, στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.

(Ραντίζουμε την κάθε σειρά, με λίγο μέλι, για να κολλήσει επάνω στα μελομακάρονα η καρυδόψιχα).

Σημειώσεις:
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο, ή μισό – μισό.
Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ανακάτεμα.
Το σχέδιο και οι τρύπες με πιρούνι, στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα.
Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ.
Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.

Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ώρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές3 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές5 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές7 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές21 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές23 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Exit mobile version