Συνταγές
Ότι πιο εορταστικό – Μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Αθανασία Μητροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Ζυμη:
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα:
μέλι
καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν. Πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη άχνη, τη κανελα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα από το πορτοκαλί σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το συμιγδαλι.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως θα φτιάξεις
Κουραμπιέδες
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. βούτυρο αγελαδος
220 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανιλίνες
1 κ.γ. Ούζο
200 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο και ψημενο
1 κ.γ. ανθόνερο
-Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και στη συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το ουζο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος 30 γρ και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο.
Τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
Οι συνταγές είναι του Άκη Πετρετζικη
Η Εκτέλεση είναι από Αθανασία Μητροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.