Συνταγές
Μελιτζάνες με μοσχαράκι στο φούρνο – ένα υπέροχο και αγαπημένο πιάτο !!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Υλικά
1 κιλό χτένι
2 κιλά Μελιτζάνες
1 κρεμμύδι μεγάλο
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κτγ. πελτέ
100 gr. γλυκό κρασί
500 gr. χυμό ντομάτας
3-4 κόκους μπαχάρι
2 κτγ. μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό μισό ματσάκι
Εκτέλεση
Κόβουμε όσο γίνετε στο ίδιο πάχος στης μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια σε μπολ.
Ραντίζουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο, βάζω αλάτι, πιπέρι, λίγη ζαχαρίτσα και ανακατεύω να λαδωθούν καλά.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψί με σειρά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες, βλέπουμε εάν θέλουν λίγο ακόμα λαδάκι, και ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα, δυνατό φούρνο να μην καούν, να πάρουν χρώμα, κοιτάμε αν χρειάζεται να γυρίσω.
Προσεκτικά μόλις ψηθούν αφήνουμε όπως είναι στο ταψί στην άκρη.
Κόβουμε μερίδες το μοσχαράκι, του βάζουμε αλάτι, πιπέρι, αλευρώνουμε ελαφρά και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να τσιγαριστεί.
Το βγάζουμε, και το βάζουμε σε κατσαρόλα, εγώ έχω χρησιμοποιήσει χύτρα, βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι, τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο, να γυαλίσουν εκεί ρίχνουμε ακόμη λίγη ζαχαρίτσα, ρίχνουμε τον πελτέ σβήνουμε με κρασί και μπαλσάμικο.
Ρίχνουμε τους κόκκους μπαχάρι, ρίχνουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε την σάλτσα στο κρέας, κλείνουμε και μαγειρεύουμε με τον χρόνο που έχει η χύτρα μου, να έχουμε ένα μαλακό κρέας όχι λιωμένο.
Ανοίγουμε, βγάζουμε το κρέας σε ταψί, βάζουμε γύρω-γύρω τις μελιτζάνες με προσοχή να μη λιώσουν, βλέπουμε αν η σάλτσα θέλει λίγο νεράκι ζεστό πάντα, εάν θέλει ακόμη υπολογίζοντας για να βράσει το φαγητό λίγο στο φούρνο ένα μισάωρο.
Ρίχνουμε νερό στην σάλτσα, εάν θέλει χωρίς το κρέας και αφήνουμε να πάρει μία-δύο βράσεις ή να μην είναι ζουμιά.
Ρίχνουμε με προσοχή τη σάλτσα πάνω στις μελιτζάνες και το κρέας.
Βάζουμε ακόμη λίγο μαϊντανό, κοιτάμε το αλάτι και το βάζουμε στο φούρνο μισή ωρίτσα με 3/4 ανάλογα το φούρνο να πάρει χρώμα και να μελώσει, δεν ανακατεύουμε κουνάμε μόνο.
Στον φούρνο το βάζω γιατί μελώνει καλύτερα, δεν λιώνουν οι μελιτζάνες και έχει πιο ωραίο αποτέλεσμα.
Εάν βάλουμε γλυκό κρασί δεν χρειάζεται άλλη ζάχαρη εκτός από τις μελιτζάνες.
Η συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.