Συνταγές
Μία υπέροχη δημιουργία στεφάνι με ξηρούς καρπούς και με την ίδια ζύμη τριαντάφυλλα πραλίνας φουντουκιού
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη:
1 φακελάκι μαγιά (11 γρ.)
3/4 ποτηριού ηλιέλαιο
1 αυγό
2 ποτήρια νερού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ μπέικιν παουτερ
3 κ.σ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Για την γέμιση:
Ξηρούς καρπούς αλεσμενους (1 χούφτα)
3 κ.σ μαύρη ζάχαρη
Λίγες σταφίδες
Νουτελα
2 κρόκους αυγών για επάλειψη
Λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το λάδι, το γάλα, το αυγό και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν παουτερ και λίγο λίγο το αλεύρι.
Αλεύρι τόσο, όσο να γίνει μια ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε κάνουμε μπάλα τη ζύμη, την βάζουνε μέσα στο ίδιο μπολ και σκεπάζουμε με διαφάνεια και μια πετσέτα.
Τοποθετούμε μέσα στο φούρνο και αφήνουνε να διπλασιαστεί. Θέλει 1-2 ώρες περίπου.
Όταν έχει διπλασιαστεί ακουμπάμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμενη επιφάνεια και χωρίζουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι που θα γίνει η κουλούρα και ένα μικρότερο για να κάνουμε τα τριανταφυλλακια.
Ανοίγουμε με τον πλαστη το μεγάλο κομμάτι ζύμης σε τετράγωνο σχήμα, κόβουμε τα πλαϊνά να τετραγωνιστεί και ρίχνουμε σε ένα μέρος της ζύμη τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη και τις σταφίδες.
Στο μέρος που αφήσαμε κάνουμε χαρακιές, δείτε την φώτο. Ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό από τη γέμιση προς τις χαρακιές.
Βάζουμε σε ταψάκι και στο ένωμα κάνουμε φιλαράκια και ένα λουλούδι με τη ζύμη που κόψαμε από τα πλαϊνά. Αλείφουμε με το αυγό και ρίχνουμε λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμενο φούρνο στους 180’C βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Με την υπόλοιπη ζύμη κάνουμε μικρά οβάλ πιτακια (δείτε φώτο) αλείφουμε με φρέσκο ανάλατο βούτυρο και κάποια με 1 κ.σ νουτελα και ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ένα μακρόστενο ρόλο.
Το κόβουμε στην μέση από ένα σημείο και μετά και το κάνουμε πλεξούδα. Κάνουμε σαλιγκάρι την πλεξούδα και περνάμε την άκρη κάτω από το σαλιγκάρι.
Αφού τα κάνουμε τοποθετούμε σε ταψί που στρωσσμε χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε με κρόκο αυγού, ρίχνουμε λίγο από τους αλεσμενους ξηρούς καρπούς και λίγο σουσάμι. Ψήνουμε στους ίδιους βαθμούς όπως το στεφάνι.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”