Για 8 φορμάκια των 125 ml. θα χρειαστείς:

Για την καραμέλα: 

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα (πλήρες) ζεστό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 1-2 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις (πολύ ελαφρά) 8 φορμάκια (ή την μια φόρμα που θα χρησιμοποιήσεις.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύεις τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά, συνέχεια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  Αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνεις, πολύ, τη φωτιά και αφήνεις να ψηθεί για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει μια καστανή καραμέλα
  3. Αδειάζεις την καραμέλα στα φορμάκια ή στο σκεύος — πρέπει να καλύψεις τον πάτο εντελώς — και αφήνεις στην άκρη.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το γάλα και προσθέτεις το μείγμα πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάς (με το mixer χειρός ή με το σύρμα) τα αβγά μαζί με το απόσταγμα βανίλιας και προσθέτεις λίγο λίγο — συνεχίζοντας να χτυπάς — το γάλα.
  6. Μοιράζεις το μείγμα στα φορμάκια ή τη φόρμα και ετοιμάζεις το ψηλό ταψί του φούρνου σου.  Αδειάζεις στο ταψί βραστό νερό, τόσο όσο να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας και φουρνίζεις για 30 λεπτά.
  7. Για να βεβαιωθείς, θα βυθίσεις, όπως και στα cakes την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο, αν βγει καθαρή η κρέμα είναι έτοιμη.
  8. Αφήνεις να κρυώσει και βάζεις την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
  9. Ξεφορμάρεις και σερβίρεις αναποδογυρίζοντας σε πιατάκια ή σε μια πιατέλα.

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο yourcookingpartner.wordpress.com