Συνταγές
Μια ωραία Ικαριώτικη κολοκυθόπιτα έτσι για να την ευχαριστηθούμε
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
1 ποτήρι νερό
1 φακελάκι ξηρη μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι όχι γεμάτο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Και αλεύρι γοχ μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια,γι αυτό προς το τέλος ρίχνουμε στα χέρια μας 1 κρασοποτηρο ελαιόλαδο. Ζυμωνουμε ελαφρώς σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες. Ύστερα Ρίχνω στο ταψί το μισό πάλι από 1 κρασοποτηρο ελαιόλαδο, και απλώνουμε την περισσότερη από την μισή ζύμη, προσπαθούμε με τά χέρια κάθετα και οριζόντια πατώντας να φέρουμε όσο γίνεται στις αναλογίες του ταψιού.
Ρίχνουμε προς το κέντρο όλη την γέμιση, από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ξανά με πατήματα και στρώσιμο χεριού ανοίγουμε, τήν ζύμη, ενώ παράλληλα φέρνουμε το κάτω φύλλο να πατήσει στο επάνω, πάλι κολλάμε με τά χέρια και παράλληλα πατάμε για τελικό αποτέλεσμα της πίτας. Βάζουμε σέ προθερμασμενο φούρνο στους 230 για 15′, ύστερα τήν κόβουμε όπως θέλουμε, συνεχίζουμε το ψήσιμο, για 20′, ύστερα βάζω αεροθερμο φούρνο για 20′ στους 190.
Ψήνουμε για 15-20′ ακόμα και έτοιμη η Ικαριωτικη κολοκυθόπιτα. ( Περιτο να σας πω ότι ή ζύμη είχε ξεπεράσει το λεκανακι και την πάτησα ελαφρώς για να ξεφουσκώσει).
Για την γέμιση..
Ετριψα στο μουλτι σιγά σιγά 3 κολοκυθάκια σέ μέγεθος παλάμης από το κήπο τά βάζω στο σουρωτηρι. Ύστερα ρίχνω 1 ξερό κρεμμύδι στο μουλτι πάλι στο σουρωτηρι και αυτό.
Ύστερα στο μουλτι μισή κούπα γλυστριδα, προσοχή σέ όλα δεν Θέλουμε να γίνουν πολτός, κανονικά μπορούμε να ψιλοκοψουμε ή στο τρίφτη, αλλά επειδή το χέρι μου δεν είναι για πολύ ταλαιπωρία, τά κάνω έτσι.
Ύστερα μισή κούπα μαϊντανό και σέλινο από το μουλτι και αυτά στο σουρωτηρι. Εκεί ρίχνω αλάτι,α και λίγο δυόσμο και μάραθο σέ σπόρους διότι τώρα έχει επάνω του σπορακια ό μάραθος. Αφήνω και αυτά για 2 ώρες. Ύστερα παίρνω σέ χούφτα στιβω και βάζω σέ μπωλ τήν γέμιση. Πόσα υγρά κατεβάζουν Χριστέ μου. Τώρα εγώ έκοψα ακόμα 1 ξερό κρεμμύδι στα χέρια.
Προσθέτω ίσα με 3 δάκτυλα τυρί φέτα τριμμένη στα χέρια, 2 δάκτυλα κασέρι λογαδι όπου μου είχε μείνει, 2; Αυγά, 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι χοντρό που είχα, καθόλου αλάτι, διότι ήδη ήταν ή φέτα και από το στρίψιμο, πιπερακι, ρίγανη και πάλι 1 κρασοποτηρο ελαιόλαδο. Α και καί 1 φλυτζανακι του καφέ γάλα εβαπορε λάιτ. Καλό ανακάτεμα…
Για την μαρμελάδα βατόμουρο..
Στο 1 Κεσεδάκι των 200 γρμ βατόμουρα
Μισό Κεσεδάκι νερό
Λίγο παραπάνω από το μισό Κεσεδάκι ζάχαρη, 1 βανίλια και το χυμό από 1 λεμόνι
Πρώτα βράζω τά βατόμουρα με το νερό και την ζάχαρη για 10′ και το χυμό από το μισό λεμόνι
Ύστερα από 5 ώρες πολτοποιω με το ραβδομπλεντερ, ξανάβραζω για 10′ σέ σιγανή φωτιά
τώρα ρίχνω και το χυμό από το άλλο μισό λεμόνι και την βανίλια και σβήνουμε τη φωτιά
Γεμίζω 1 αποστειρωμενο βαζακι, το βάζω ανάποδα μέχρι να παγώσει τελείως.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.