Σήμερα φτιάχνουμε κέικ… ξανά! Ένα ωραιότατο Κέικ Σοκολάτας με Γλάσο Espresso! To συγκεκριμένο γλυκό είναι κέικ/τούρτα που, εκτός της γλύκας του, με τον espresso που περιέχει μας τονώνει ευχάριστα!
Θα χρειαστούμε:
Κέικ:
- 125γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, σε κομμάτια
- ¼ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 1 ¼ φλιτζάνι βραστό νερό
- ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 16 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Ganache σοκολάτας με espresso (γλάσο):
- 4 κουταλιές βούτυρο
- 250γρ. ημίγλυκη σοκολάτα
- ¼ φλιτζανιού καφέ φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ espresso σε σκόνη
- ⅓ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ, στη συνέχεια απλώνουμε και ένα στρώμα αλευριού.
- Τοποθετήστε την σοκολάτα χωρίς ζάχαρη σε μια μεγάλη πλαστική τσάντα αποθήκευσης τροφίμων, σφραγίστε την τσάντα, στη συνέχεια, σταθερά αλλά απαλά κόψτε τη σοκολάτα σε κομμάτια με την πλευρά ενός μαχαιριού. Αφαιρέστε τα από τη σακούλα και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό μπολ με το κακάο και ρίξτε βραστό νερό πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με υψηλή ταχύτητα έως ότου γίνει κρεμώδες, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Σε μεσαία-υψηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας για περίπου 30 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Ξύστε τις πλευρές του μπολ με μία σπάτουλα, προσθέστε το γιαούρτι και τη βανίλια και χτυπήστε για άλλα 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι όλα να ενωθούν. Με το μίξερ σε αργό ρυθμό, προσθέστε ⅓ του μείγματος αλευριού, στη συνέχεια, προσθέστε μισό από το μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε. Επαναλάβετε με το μείγμα αλευριού προσέχοντας να μην το χτυπήσετε πολύ. Αφαιρέστε το μπολ από το μίξερ, ξύστε τις πλευρές και ανακατέψτε καλά με το χέρι μέχρι όλα να ενωθούν.
- Ρίξτε το μείγμα στην φόρμα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40-50 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα βγει καθαρή όταν το τρυπάμε με αυτή. Αφαιρέστε το από τον φούρνο, αφήστε το στη φόρμα ώστε να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά και στη συνέχεια αντιστρέψτε το επάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Ενώ το κέικ κρυώνει κάνουμε την ganache. Σε μια μικρή κατσαρόλα γεμάτη με 2.5 εκατοστά νερό βάζουμε από πάνω ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα μαζί, ανακατεύοντας κάθε ένα λεπτό ή μέχρι να λιώσουν. Το βγάζουμε από τη θερμότητα και ανακατεύουμε τον καφέ φίλτρου, τον espresso και τη βανίλια. Κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη στο μπολ για να αποφύγετε το σχηματισμό σβώλων και ανακατέψτε καλά. Αν προτιμάτε μια πιο παχύρευστη ganache, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη 1 κουταλιά της σούπας σε έναν χρόνο. Αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η ganache γίνει πολύ παχύρευστη, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ή ζεστό καφέ.
- Μόλις το κέικ κρυώσει, τοποθετήστε το σε μια πιατέλα και περιχύστε με την ganache. Σερβίρετε και απολαύστε!
- Το κέικ διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ημέρες.
Kαλοφάγωτο!
mrsbean.gr