Συνταγές
Θαυμάσιο γλυκό, γευστικότατο και απολαύστικο. εκμέκ κανταίφι με γεύση μαστίχας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Χριστινα Ταλιαδουρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα
Βαση
500γρ. κανταιφι
250 γρ. βουτυρο τυπου Κερκυρας
250γρ. αναμικτα αμυγδαλα και καρυδια ψιλοκομμενα
1 κ.σ. κανελλα
Σιροπι
700 γρ. ζαχαρη
500γρ. νερο
1 ξυλακι κανελλας
φλουδες ενος λεμονιου μαζι με 1κ.σ. χυμο λεμονιου
Κρεμα μαστιχας
1200γρ. φρεσκο γαλα
1 κουπα τσαγιου ανθος αραβασιτου βανιλια η κορν φλαουερ
1 1/2 κουπα ζαχαρη
2 κ.σ. βουτυρο
2 κροκοι αυγων χτυπημενοι
ξυσμα απο 1 λεμονι
3 δακρυα μαστιχας Χιου, χτυπημενα με λιγη ζαχαρη στο μουλτι να γινουν σκονη
Σαντιγυ
2 κουτια φυτικη σαντιγυ MORFAT (500γρ.)
2 κουπες αχνη ζαχαρη
1 σφηνακι λικερ μαστιχας
Διακοσμηση
Φιλε αμυγδαλου, το μισο καβουρντισμενο και το αλλο μισο ακαβουρντιστο λευκο ανακατεμενα
Τις φλουδες λεμονιου απο το σιροπι που κρατησα η κερασακια
Εκτέλεση
Πρωτα λιωνουμε το βουτυρο και το αφηνω να κρυωσει.
Ξαινουμε καλα το κανταιφι και το χωριζω σε δυο ισα μερη. Απλωνουμε το ενα μερος στο ταψι. Ριχνουμε το μισο βουτυρο παντου. Απο πανω απλωνουμε τα ψιλοτριμμενα καρυδια και αμυγδαλα με την κανελλα.
Μετα καλυπτουμε με το αλλο μισο μερος κανταιφιου. Ριχνουμε το υπολοιπο λιωμενο βουτυρο. Παταμε ελαφρα με τα χερια μου την επιφανεια. Ψηνουμε στις αντιστασεις στους 160 μια θεση κατω απο τη μεσαια σχαρα για περιπου 1 ωρα να ροδισει.Τωρα κανω το σιροπι και το αφηνουμε να μισοκρυωσει, εως οτου βγει απο το φουρνο το κανταιφι. Το σιροπιαζω ζεστο οπως ειναι σιγα-σιγα με μια βαθια κουταλα να το απορροφαει.
Αφηνουμε να κρυωσει τελειως στο ταψι για 1 ωρα.
Για την κρεμα, κραταω λιγο γαλα και μεσα ριχνω το ανθος αραβοσιτου βανιλια μαζι με τη σκονη μαστιχας και με συρμα χειρος τα διαλυω πολυ καλα.
Βαζουμε το υπολοιπο γαλα στη φωτια να βρασει μαζι με τη ζαχαρη και το ξυσμα λεμονιου. Μολις παρει βραση χαμηλωνω στο μισο τη φωτια και ριχνω το υπολοιπο γαλα με το ανθος.
Ανακατευουμε συνεχεια με το συρμα γιατι κολλαει, μεχρι να πηξει. Τραβαμε την κατσαρολα απο την φωτια και ριχνω τους δυο κροκους και το βουτυρο, ανακατευοντας πολυ γρηγορα.Τ ο ξαναβαζουμε στη φωτια για 2 λεπτα ακομη, να αποστειρωθει το αυγο. Η κρεμα γινεται βελουδινη και την επομενη μερα απο το ψυγειο παραμενει αφρατη και οχι στουμπος. Μετα απο 5 λεπτα την ριχνουμε πανω στο κρυο κανταιφι. Αφηνω 2 ωρες να σταθεροποιηθει εκτος ψυγειου.
μεω καλα με μιξερ την σαντιγυ με την αχνη να γινει αφρατη.Ριχνω και ενα σφηνακι λικερ μαστιχας και ξαναχτυπαω. Την στρωνουμε πανω στην κρυα κρεμα. Με ενα πιρουνι σηματιζουμε λοξες γραμμες στην επιφανεια. Τελος διακοσμουμε με φιλε αμυγδαλου και τις φετες λεμονιου απο το σιροπι που κρατησα. Το βαζουμε στο ψυγειο και το κοβω την επομενη μερα. Μονο που δεν ξεχειλισε απο το ταψι
Η Συνταγή είναι από Χριστινα Ταλιαδουρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.