Συνταγές
Θαυμάσια μπακλαβαδάκια με χειροποίητο φύλλο – εύκολα και γρήγορα που λιώνουν στο στόμα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
Για τα φύλλα :
1αυγό και 2 κρόκους. 125ml γάλα, 125 γρ γιαούρτι, 125 ml σπορέλαιο, 1 φακελάκι μπέικιν, πάουντερ, μία πρέζα αλάτι, περίπου ένα κιλό αλεύρι, και 250 γρ νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων. (Καλό είναι να το βάζουμε στο φούρνο στους 160 ° βαθμούς 5 λεπτά να στεγνώσει το νισεστέ, γιατί βοηθάει στο άνοιγμα των φύλλων) και 300 γρ βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ρίχνουμε αλεύρι όσα πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση :
300 γρ τριμμένη καρύδια, 1κ.σ.κανελα, μία πρέζα γαρίφαλο. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 25 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε με νισεστέ από 5 φύλλα μικρά μαζί, πάντα ρίχνουμε νισεστέ σε κάθε φύλλο και φτιάχνουμε 5 φύλλα μεγάλα .
Περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο σε κάθε φύλλο και στο τελευταίο με νισεστέ.
Ανοίγουμε τα 5 μαζί ένα μεγάλο φύλλο και το διπλώνουμε. Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά φύλλα, βάζουμε στην μέση τριμμένο καρύδι με κανέλα, διπλώνουμε και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κλείσουμε της άκρες όχι σφιχτός.
Τα βάζουμε σε ένα πυρεξ, βουτυρώνουμε (πάντα λιωμένο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 °βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.
Για το σιρόπι :
4 ποτήρι του νερού ζάχαρη και 2 1/2 νερό, μια βανίλια και μία φλούδα λεμονιού Βράζουμε 6-7 Λεπτά. Προσθέτουμε ένα κ. σ χυμό λεμόνι.
Το αφήνουμε για 5 λεπτά το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στα κρύα μπακλαβαδάκια .
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”