Συνταγές
Η πιο νόστιμη πρασόπιτα που έχετε ποτέ φτιάξει
Ιδανική επιλογή η πρασόπιτα και για πρωινό!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για το φύλλο:
250 γραμ. αλεύρι ολικής
250 γραμ. καλαμποκάλευρο
300 γραμ. χλιαρό νερό
1 κουτ. γλ. αλάτι
60ml ελαιόλαδο – 4 κουτ. της σούπας
Σιμιγδάλι για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση:
1 κιλό πράσα κομμένα – μόνο το λευκό μέρος
2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα
2 σκόρδα κομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
Μισό ματσάκι άνηθο
Μισό ματσάκι μαϊντανό
Μισό ματσάκι δυόσμο μόνο τα φύλλα
Μισό ματσάκι βασιλικό μόνο τα φύλλα
1 κουτ. γλ. ανθό αλατιού η αλάτι
1/2κουτ. γλ. φρέσκο τριμμένο πιπέρι μαύρο
1 λεμόνι το ξύσμα του
1 αυγό
400 γραμ. ανθότυρο χτυπημένο στο μούλτι μαζί με μισή κούπα γάλα μέχρι να γίνει κρέμα
100 γραμ. φέτα σπασμένη με το χέρι
100 γραμ τριμμένα κίτρινα τυριά- ότι έχει το ψυγείο μας
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο + για το ταψί
2 κουτ. σ. βούτυρο
Για την επάλειψη:
Ελαιόλαδο, αυγό η γάλα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το φύλο:
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα ζυγισμένα άλευρα, το αλάτι, προσθέτουμε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας με το φτερό, και στο τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το μίξερ, κάνουμε μερικά διπλώματα, τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρα.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά, και τα μυρωδικά μας.
Σε ανοιχτό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 7/9 σοτάρουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα πράσα, τα ξερά κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν, να γυαλίσουν και να καραμελώσουν, για 15 – 20 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι, το ξύσμα λεμόνι, την κρέμα ανθότυρου, και ανακατεύουμε όσο είναι ζεστά.
Προσθέτουμε την φέτα, το κίτρινο τυρί, και ανακατεύουμε.
Περιμένουμε 2-3 λεπτά να κατέβει η θερμοκρασία, και προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας να το απορροφήσει, η γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες.
Ανοίγουμε με την μία μπάλα το κάτω φύλο, (όπου κολλάει η ζύμη, σιμιγδάλι και συνεχίζουμε) και το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί.
Επάνω απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες, υπολογίζοντας, και τις λωρίδες για τις άκρες της πίτας. (κορνίζα)
Σκεπάζουμε με τις λωρίδες ζύμης την πίτα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στην πάστα φλώρα.
Καλύπτουμε και τις άκρες, της πίτας με λωρίδες ζύμης, αλείφουμε με το λάδι, και φουρνίζουμε την πίτα μας, στην μεσαία σχάρα του φούρνου, για 50- 60 λεπτά, η μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!
Για να διαλέξεις την επόμενη ξεχωριστή συνταγή σου για “πρασόπιτα ” ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ!